İstanbul Barosunun 135. Kuruluş yıldönümü ve 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle meslekte 25, 30 ve 35 yılını dolduran 796 avukata, 7 Nisan 2013 Pazar günü saat 10.00’da, Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi Haliç Salonunda düzenlenen törenle plaket verildi.

Törenin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, İstanbul Barosunun hukuksuzluklara karşı verdiği onurlu mücadelenin toplumda yankı bulduğunu ve baroyu toplumun umudu haline getirdiğini söyledi.


İstanbul Barosunun kuruluş yıl dönümü ve 5 Nisan avukatlar gününün geçen yıldan daha buruk kutlandığını, aslında bugünü bayram havasında kutlamak istediklerini belirten Kocasakal, ancak avukata, meslek onuruna ve onun örgütlü gücü barolara karşı saldırıların yoğunlaşması, avukatların adliyelerden dışlanması, mesleğini yerine getiren avukatların sudan nedenlerle ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanmaları, işkence görmeleri, ev ve bürolarının kapıları kırılarak arama ve soruşturma yapılması 5 Nisan’ı bayram olarak kutlamaktan ziyade 1 Mayıs gibi ‘Mücadele ve Direniş Günü’ olarak kabul etmek gerektiğini bildirdi.


12 Eylül Referandumuyla yargının yeniden düzenlendiği bir ortamda savunmanın dimdik ayakta olduğunu hatırlatan Ümit Kocasakal, avukatların bağımsızlık taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini, hukuksuzluklar karşısında susmayacaklarını, hiçbir gücün karşısında boyun eğmeyeceklerini, biat etmeyeceklerini, diz çökmeyeceklerini, hiçbir zaman ‘efendi’ kabul etmeyeceklerini belirtti.


Mesleğin ve baronun onurunu korumak için yasal tüm hak ve yetkileri sonuna kadar kullanacaklarını kaydeden Kocasakal, İstanbul Barosu yönetimi için açılan dava ve devam eden soruşturmalar hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı ve hiçbir gücün avukatı, savunmayı ve baroları teslim alamayacağını, bunun için gerekirse bedel ödemekten çekinmeyeceklerinin altını çizdi.


Baro olarak sivil ve askeri darbelere her zaman karşı olduklarını, darbelere karşı hukuk mücadelesi verdiklerini ve kazandıklarını belirten Başkan Ümit Kocasakal, baronun efsane başkanı Av. Orhan Apaydın’ın darbeye karşı verdiği mücadeleyi hatırlatarak “12 Eylül’den bu yana ilk defa İstanbul Barosu yöneticileri yargılanıyor. 17 Mayıs 2013’de Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde davamız başlıyor. Ben böyle yargılanmaktan onur duyuyorum. Aslında orada kimin yargılanacağını herkes görecek. Yargı kendisini yargılayacak” dedi.


Başkanının konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Konuşmasını tamamladığında ise salonda bulunanlar ayağa kalkarak Başkan Kocasakal’ı dakikalarca alkışladı. Daha sonra plaket törenine geçildi.


Önce mesleklerinde 25 yılı dolduran 454 avukata plaket verildi. Öğle arasında ise baromuz Türk Sanat Müziği Korosu mini bir konser verdi.

Öğleden sonra saat 14.00-15.30 arasında mesleklerinde 30 yılını dolduran 190 avukata, saat 15.30’dan sonra ise mesleklerinde 35 yılını dolduran 125 avukata plaket sunuldu. (hukukihaber.net)


Meslekte 25 yılını dolduran avukatlara plaket töreni fotoğrafları için tıklayınız.

Meslekte 30 yılını dolduran avukatlara plaket töreni fotoğrafları için tıklayınız.

Meslekte 35 yılını dolduran avukatlara plaket töreni fotoğrafları için tıklayınız.