Bin 300 yeni hakim adayını göreve kabul eden Adalet Bakanlığı, 30 Mayıs'ta yaptığı yazılı sınavın ardından internet sitesinde mülakat sonuçlarını açıkladı. 9 bin kişinin girdiği sınavın ardından yine torpil tartışmaları yaşandı. Yazılı sınavda yüksek puan alarak dereceye giren bazı adayların mülakatlar sırasında elendiği iddia edildi. Cumhuriyet Savcısı Menderes Arıcan da adalet.org'da açıklama yaparak, yazılı sınavdan 90 puan alarak 71'inci olan kızının mülakat sonucu hakim adaylığına kabul edilmediğini belirtti.

Kızının hangi gerekçe ile elendiğini soracağını kaydeden Arıcan, “Daha fazlasını, bu kararda emeği geçenleri Ankara'da odalarında tek tek ziyaret ettiğimde söyleyeceğim. Yüzüme ve gözlerimin içine bakarak, yazılı sınavda 90 küsur puan almış bir çocuğun hangi gerekçe ile hakkının yendiğini bana izah etmelerini isteyeceğim.” şeklinde tepkisini dile getirdi. Savcı Arıcan, mülakat öncesinde kendisine yapılan skandal teklifi de şöyle aktardı: “Birileri bana mülakat sınavı öncesinde, Ankara'ya kadar gidip, kapı kapı dolaşıp birilerine arzı endam etmem gerektiğini, aksi takdirde çocuğun ne kadar başarılı olursa olsun bu sınavda başarısız gösterileceğini söylemişti. Ben ise bu insanların bu kadar vicdansız olamayacaklarını, kul hakkının ne olduğunu en az bizim kadar bilebilecek insanlar olduğunu beyan etmiş ve aksi davranışta bulunabileceklerini hiç ihtimal vermemiştim. Sabahlara kadar sınava hazırlık yapan ve göz nuru döken bir insanın hakkının yenilebileceğini düşünmemiştim.”

Hakim Nuh Hüseyin Köse de sosyal paylaşım hesabında yaptığı açıklamada, başka bir mağduriyete temas etti. Yazılı sınavda 41'inci olarak dereceye giren bir hakim aday adayının da babası YARSAV'a üye diye mülakatta elendiğini kaydeden Köse, şu ifadeleri kullandı: “Babası YARSAV üyesi olunca, adliye koridorlarında büyüyen başarılı adayı bile mesleğe almıyorlar artık. Yargıçlık sözlü sınavında kamera bulundurulamaz diye çıkan yasa gerekçesi ‘özel hayat'. Artık içeride nasıl bir mülakat yöntemi uyguluyorlarsa.”