"ADLİ TATİL DEDİKLERİ"

Avukatların derdi:
 Adli tatil öncesi ve sonrasıyla da tatile dönüşüyor ve işlerimiz duruşmalarımız vs aksıyor. Yater bu çile, müvekkilimize derdimizi anlatamıyoruz.

Yargıç ve Savcıların derdi:
 Adli tatil olmasa da olur. Yıllık izin süreleri yıl içinde de kullanılabilir. Kullanan meslektaşlarımız da var. Biz adli tatil izni değil yıllık izin kullanıyoruz. Adli tatil 45 gün iken de 36 gün iken de biz aynı şekilde 32 günlük yıllık iznimizi kullanıyoruz.

Yargı Personelinin derdi: 
Kalemimizin bağlı olduğu Hakim veya Savcı ile izne çıkmalıyız. Aksi halde burada boş oturmak zorundayız. Adli tatilde Nöbetçi olmuşsak adli tatilde yandık. Bu sıcakta çekilir mi…

Vatandaşın derdi: Ne siz sorun ne de ben söyleyeyim...

(Av. Vedat Oruç'un Hukukihaber.net'te yayınlanan 'Adli Tatil Dedikleri' başlıklı yazısından alıntılanmıştır.)

Peki AB ülkelerinde Adli Tatil ve Adli Yıl açılışı ne anlama geliyor? Şimdi ülke bazında tek tek konuya bakıp, değerlendirelim...

Avusturya

Avusturya'da 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren adli tatil uygulanmamaktadır. Bu nedenle Adli Yıl Açılış Töreni uygulaması da bulunmamaktadır. Avusturya hukuk sisteminde, adli tatil uygulaması yoktur, ancak 15 Temmuz - 15 Ağustos ile 24 Aralık - 6 Ocak tarihleri arasında hukuk davalarında duruşma yapılmaması mümkündür.

Almanya

Almanya'da 1996 yılı sonuna kadar her yıl 15 Temmuz ile 15 Eylül arasında mahkemeler tarafından yalnızca çok acil olan davalar yürütülmüştür. 1997 yılında bu adli tatil ile ilgili "Mahkeme Düzenlemesi Kod"unun 199 ile 202 sayılı kanunlarında (199-202 Gerichtsvefassungsgesetz - GVG) bulunan düzenleme kaldırılmıştır. Halen yürürlükte olan Alman Hukuk Muhakemesi Yasasının 227 sayılı 3. Maddesi ile (227 Abs 3 Zivilprozessordnung - ZPO) 1 Temmuz ile 31 Ağustos zamanları süresince taraflara bir neden veya gerekçe sunmadan duruşma tarihini erteleme imkanı verilmiştir. Almanya'da yasal bir adli tatil uygulaması bulunmadığından Adli Yıl Açılış Töreni uygulaması da bulunmamaktadır.

Belçika

Belçika hukuk sisteminde, adli tatil 1 Temmuz'da başlamakta ve 31 Ağustos'ta sona ermektedir. Bu süre içerisinde nöbetçi hakimler çalışmaktadır. Eylül ayının başında adli yıl açılış töreni düzenlenir. Bu açılış töreninde istinaf ve yüksek yargı hakimleri konuşma yaparlar. Açılış töreninde o yıl mesleğe yeni başlayacak olan avukatlar, hakim ve savcılar yemin eder. Avukatlar yeni adli yıl için kendi açılış törenlerini ayrıca düzenlerler.

İngiltere

İngiltere'de adli tatil uygulaması ve baro başkanının konuşmasına ilişkin bir uygulama bulunmamaktadır. Ancak Westminster Abbey Töreni (Adalet Bakanı Kahvaltısı) olarak adlandırılan bir tören yapılmaktadır. Westminster Abbey Töreni, hakimlerin adli dönem başında, yol gösterme için dua ettikleri ortaçağa dayanan tarihi bir olaydır. Ortaçağda Westminster Salonunda duruşmaları yapılan hakimler şehirden ayrılıp törende yer almak için manastıra gitmişlerdir. Günümüzde Temple Bar'dan Westminster Manastırına yürümek yerine hakimler arabayla gitmektedir. Fakat bu olay İngiltere ve Galler'de adli takvimin en önemli hadisesi olarak devam etmektedir. Törene ve kahvaltıya yaklaşık 700 konuk davet edilmektedir. Konuklar arasında hakimler, kıdemli hukukçular, Kraliçenin hukuk müşavirleri, bakanlar, avukatlar, Avrupa Adalet Divanı üyeleri yer almaktadır. Hakimler ve Kraliçenin hukuk müşavirleri tören elbisesi giymektedirler. Westminster Abbey Töreni Manastır saat 10.30'da açılmakta, ancak katılımcıların 11.15'te yerlerini almaları gerekmektedir. Saat 11.30'da İngiltere Adalet Bakanı ile İngiltere ve Galler Kraliyet Temsilcisi, Westminster Abbey'e (Manastırına) girerken hakimler, avukatlar ve diğer katılımcılardan oluşan tören alayına öncülük etmektedir. Herkes yerini aldıktan sonra dini tören başlamaktadır. Dini törende ilahiler, dualar ve İncil'den okumalar yapılmaktadır. Törenin sonunda Adalet Bakanı ile Kraliyet Temsilcisi yeniden tören alayına Westminster Abbey'den kahvaltının yapılacağı Parlamento binasına kadar öncülük etmektedir.

İsveç

İsveç hukuk sisteminde adli tatil uygulaması yoktur. Adli yıl (ocak ayında) başlangıcında, bazı mahkemeler mahkeme başkanının katılımıyla "Tingspredikan" adı verilen geleneksel bir tören düzenlemektedirler. Bu törende rahipler hakimleri kutsamakta ve bir sonraki yıl için doğru karar vermeleri için dua etmektedir.İsveç'in Kuzeyinde yer alan bazı mahkemeler hala bu geleneğe uygun hareket etmektedirler. Bazı mahkemeler ise bu ritüeli mahkeme binasında toplantı yapmak şeklinde uygulamaktadırlar. Ayrı bir açılış töreni olmadığından baro başkanları da konuşma yapmamaktadırlar.

İrlanda

İrlanda hukuk sisteminde adli tatil sadece 1 Ağustos - 6 Ekim tarihleri arasında sadece yüksek mahkemeler için uygulanmaktadır. Yüksek mahkemeler adli tatil bitiminde adli yıl açılış töreni düzenlemektedir. Bu törene Baro Başkanı katılmakla birlikte tören sırasında konuşma yapmamaktadır.

İspanya

İspanya Hukuk sisteminde, Ağustos ayı adli tatil olarak öngörülmektedir. Adli tatil bittikten sonra, Kral ve tüm yüksek mahkeme temsilcileri ile yüksek yargı kurumları temsilcilerinin katıldığı bir açılış töreni düzenlenmektedir. Açılış töreninde Kral, yüksek mahkeme başkanları ile yüksek hakimler kurulu başkanı açılış konuşması yapmaktadırlar. Baro başkanı törene davet edilmekle birlikte, Baro başkanının konuşma yapması gibi bir usul benimsenmemiştir.

Malta

Malta hukuk sisteminde, 16 Temmuz ile 15 Eylül tarihleri arasında herhangi bir hak kaybı yaşanmayacaksa duruşma yapılmayabilir. Adli yıl açılışında bir tören düzenlenmekte olup, bu törene Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı, Barolar Birliği temsilcileri ve yüksek yargı mensuplarının tamamı katılır. Bu toplantıda, Baro başkanı bir konuşma yapar. Bu konuşmada ele aldığı hususlar, Adalet Bakanından protokolde daha üstte olan kişi olan başhakim tarafından cevaplandırılır.

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Estonya

Estonya hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Finlandiya

Finlandiya hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Fransa

Fransa'da adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Hırvatistan

Hırvatistan hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Hollanda

Hollanda'da adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Polonya

Polonya'da adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

Romanya

Romanya'da Temmuz ve Ağustos ayı adli tatil aylarıdır. Ancak açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.

(Hukukihaber.net)