Adalet Bakanı Ergin, Bakanlığa girişinde gazetecilerin "Balyoz soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcılarının görev yerlerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca değiştirilmesini" nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye'de bir süreden beri bu tartışmaların yaşandığını ifadeederek, yeni tartışmalara girmek istemediği söyledi.

Türk yargısı ile ilgili sorunlar olduğunu ve yargıyı reforme etmekgerektiğinin herkes tarafından uzun yıllardır konuşulduğunu belirten Ergin, Türkyargısının içinde bulunduğu durumla ilgili olarak genel bir değerlendirmeninAvrupa Birliği müzakereleri sırasında yapıldığını kaydetti. Her fasılda Türkyargısına ilişkin ayrı ayrı taramalar yapıldığına, mevcut duruma ilişkintespitlerde bulunulduğuna işaret eden Ergin, şöyle konuştu:

"23. fasılla ilgili olarak gayri resmi açılış kriterleri belirlendi. Buanlamda Türkiye'nin bir yargı reformu stratejisi hazırlamasına işaret edildi.Türkiye üç yıllık bir çalışmayla bu stratejiyle belgesini hazırladı. 2009'unEylül ayında bu belge Avrupa Komisyonuna takdim edildi ve değerlendirmelerdensonra hem yargı reformu stratejisi hem de eylem planının beklentileri karşıladığıve Türk yargısını geleceğe taşıyacak pozitif adımlar içerdiği tespit edildi. Bunu2009 ilerleme raporlarına bakarsak hep beraber görürüz. Dolayısıyla bugün genel anlamda Türk yargısını reforme edecek,uluslararası standartlara ulaştıracak, evrensel hukuk ile Türk hukukunubuluşturacak çalışma yapılmak isteniyor. Biz işimize bakıyoruz.

Şu anda Parlamentoda bir Anayasa değişikliği paketi var. Bunun arkasından diğer alanlardaeğitimden başlayarak, hukuk fakültelerindeki eğitimden başlayarak stajyerlerinmeslek içi eğitimlerine varıncaya kadar, Türk yargısının topyekun standardınıyükseltme çalışmalarına devam edeceğiz. Aksi halde tek tek hadiseleri tartışarakbir yere varacağımızı düşünmüyor ve inanmıyorum. Meseleye bütüncül olarakyaklaşıyoruz. Türk yargısının Türkiye'yi geleceğe taşıyacak dinamizme kavuşmasıiçin gayret ediyoruz."Bakan Ergin, gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı soruları üzerine dedeğerlendirmede bulunmayacağını, soruşturmanın dört savcıyla yürütüldüğünübunlardan ikisinin değiştirildiğini, süreç içerisinde yaşanan değişikliğe ilişkingeçmişte de değişik değerlendirmeler yapıldığını söyledi.Ergin, "Bugün bunu eleştiririz, yarın bir başkasını eleştiririz.Temelinden bu işi uluslararası standartlara oturtup tartışılmayacak bir yapıyıbina etmedikçe, biz bu tartışmaları daha her gün tartışmaya devam ederiz" diyekonuştu.


AA