Oya ARMUTÇU
ADALET Bakanı Kenan İpek, 7 Haziran'daki seçim öncesi, elektrik kesintisine karşı jeneratör dahil her türlü güvenlik önleminin alındığını açıklarken, yargıya dönük çok önemli mesajlar verdi.

İpek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin seçimle belirlenmesi sisteminin yanlış olduğunu, zararını herkesin gördüğünü ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi. İpek, oluşacak yeni Parlamento'nun, anayasa değişikliği çalışmaları sırasında, RTÜK üyelerinin seçimi gibi HSYK üyelerinin Meclis'te seçimi dahil yeni modelleri tartışması gerektiğini de vurguladı.

DOSYALAR AZALACAK

Hürriyet'e konuşan Kenan İpek, yargıdaki en önemli sorunun iş yükü olduğunu belirterek, Başbakan'ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi ışığında 19 ayrı bilim kurulu oluşturulduğunu ve yasa tasarısı hazırlığı yapıldığını, yeni Meclis döneminde ekim ayında Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıkladı. İpek, "Yol haritasını belirledik. Beş yıllık süreçte bu yasalar ve istinaf mahkemelerinin devreye girmesi ile yargıdaki 17 milyon dava dosyası yarıya inecek. Her şey dava konusu yapılıyor. Ödenmeyen elektrik faturası niye mahkemeye gelsin" dedi. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan İpek, şu değerlendirmeleri yaptı:

SEÇİM ÖNLEMLERİ ALINDI

"Huzurlu ve güven içinde bir seçim için her türlü tedbir alındı. Elektrik kesintisi olmaması için de eksiklikler tespit edildi ve jeneratörler de tamamlandı. Bizim seçim sistemimiz en güvenilir seçim sistemlerinden biri.

ZORUNLU ARABULUCULUK

İş, tüketici, ticaret davaları, icra davaları başta olmak üzere sorunlu her alanla ilgili tespit yapıldı ve bilim komisyonları çalışıyor. 15 milyon takip ve icra var. 5 milyon dava dosyası böyle gaz parası, tuz parası, telefon faturası... Arabuluculuk sistemi de geliştirilecek. Zorunlu arabuluculuk sistemi getirilecek. Barolar ve avukatlar, sistemin içinde olacaklar. 

YÜZDE 80-85 İSTİNAFTA BİTECEK

Türkiye'de Yargıtay'a yaklaşık 1 milyon dava dosyası gidiyor; bu çok yanlış. Benzer yapıdaki ülkelerde yüksek mahkemelere bir yılda örneğin Fransa'da 45 bin dava dosyası gidiyor. Bu sayı İngiltere'de 6 bin 500, Almanya'da 5 bin 500. Bu konuyu çözmek gerekiyor. İstinaf mahkemelerinin faaliyete girmesiyle dosyaların yüzde 80-85'i istinafta bitecek. İstinaf mahkemelerine atamalar adli tatilden sonra.

BİLİRKİŞİLİK YASASI

Bilirkişilik müessesesiyle ilgili çok sayıda şikayet vardı ve yeni bir kanun taslağı hazırlayıp görüşe gönderdik. Bilirkişilikle ilgili Adalet Bakanlığı'nda artık özel bir daire kurulacak ve bilirkişilikle ilgili her türlü konu o daireye gelecek.

YANLIŞI HERKES GÖRDÜ

HSYK seçim sistemindeki yanlışı herkes gördü. Bu sistem değiştirilmeli. Yargıtay'da da Yargıtay Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçimi dışında daire başkanlığı seçiminde de farklı bir model getirilmeli. Onlar da bu seçim sisteminden memnun değiller. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sistemi de değiştirilmeli. Ankara'da bir soru havuzu oluşturulup sınavdan iki saat önce noter soruları çekmeli. Sorular bir saat içinde bastırılıp dağıtılmalı. Kamuoyunun bu sınavlara ilişkin güveni sarsıldı."