Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

AVUKATA ERİŞİME İLİŞKİN SORUNLARIN ÇÖZÜMLENDİĞİ AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ TARAFINDAN DA TEYİT EDİLDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 27 Kasım 2008 tarihli Salduz/Türkiye (36391/02) kararıyla, Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yargılanan kişilere uygulanan gözaltında avukata erişim yasağı ve sonrasında bu ifadelerin yargılamada delil olarak kullanılmasına ilişkin AİHS 6/1 ve 6/3-c maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

AİHM benzer gerekçelerle 83 başvuruda daha ihlal kararı vermiştir. Bu kararların icra süreci Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Salduz karar grubu altında takip edilmekteydi.

Bakanlığımız tarafından hazırlanarak en son Mayıs 2017 tarihinde sunulan eylem raporunda, AİHM kararlarında belirtilen sorunların çözümlendiğine dair açıklama yapılmıştır. Raporda, yapılan mevzuat değişiklikleri, Anayasa Mahkemesi içtihatları; eğitim ve farkındalık artırıcı faaliyetler gibi bu konularda alınan önlemlere ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.

Avukata erişim konusunda yapılan iyileştirmeler kısaca şu şekilde özetlenmiştir:

• 4928 sayılı Kanun ile Temmuz 2003’te Devlet Güvenlik Mahkemeleri nezdinde açılan davalarda sanığın avukata erişiminin kısıtlanması hususu kaldırılmıştır.

• Temmuz 2005’te ise Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte gözaltına alınan kişilere gözaltına alındıkları andan itibaren avukata erişim hakkı tanınmış, ayrıca zorunlu müdafilik halleri düzenlenmiştir.

• Ayrıca Ekim 2016’da, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda Cumhuriyet savcısının istemi ve hâkim kararıyla, Kanunda sayılan belirli suçlar bağlamında avukata erişimin 24 saatlik süre için kısıtlanabileceği ancak bu süreçte ifade alınamayacağı belirlenmiştir. Bu hüküm AİHM’in İbrahim vd/ Birleşik Krallık (50541/08) kararıyla uyumlu olduğu anlatılmıştır.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 5-7 Haziran 2018 tarihinde AİHM kararlarının icrası gündemli yaptığı toplantısında CM/ResDH(2018)219 atılan adımların gözaltında avukat yardımından faydalanılmasına ilişkin Mahkeme kararlarında belirtilen sorunları ortadan kaldırmaya yeterli olduğunu değerlendirerek Salduz karar grubu altında incelenen 83 kararın icra sürecini sonlandırmıştır.

https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=09000016808aa716