KANUNA AYKIRI

Türkiye Barolar Birliği’nce yapılan başvuru üzerine, Adalet Bakanlığı, birçok mahkemede fiili bir durum olarak gözlemlenmeye başlanan “tasarruf gerekçesi ile duruşma tutanağı verilmemesi” uygulamasının kanuna açıkça aykırı olduğuna dair resmi görüş açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, Adalet Bakanlığı'ndan gelen resmi yazıyı paylaştı. TBB'den yapılan açıklamada "Kanuna aykırı uygulama örneklerinin devam etmesi halinde ilgili merciilerde kullanılmak üzere barolarımızın ve meslektaşlarımızın bilgilerine saygılarımızla sunarız." ifadeleri kullanıldı.

Adalet Bakanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü, Türkiye Barolar Birliğine yazdığı 26 Kasım 2018 tarih ve 31226 sayılı cevabi yazıyla, talebin incelendiğini belirterek, 6100 sayılı Hukuk Muhakemesi Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bölge Adliyeleri ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik ile Bölge İdare ve Vergi Mahkemelerinin İdari İşler ile Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine ilişkin yönetmeliğinin ilgili maddelerinde benzer hükümlerin bulunduğu hatırlatılarak şöyle denildi:

"Davacı, davalı, müdahil ve vekilleri dava dosyasındaki veya elektronik ortamdaki bütün tutanak ve belgelerin onaysız fotokopi ya da çıktısını harçsız olarak alabilirler. Avukatların belge örneği alabilmeleri için vekâletnamelerinin bulunması zorunludur. Onaylı örnekler, harcı alındıktan sonra ilgilisine verilir" hükmü bulunmaktadır.

Bu itibarla; dosya ile ilgisinin bulunduğu tespit edilen taraflara tutanağın harçsız olarak verilmesinin tereddüde mahal bırakmayacak derecede açık, yasal bir zorunluluk olduğu değerlendirilmektedir." (hukukihaber.net)

İŞTE O RESMİ YAZI;