Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, "Adalet Bakanlığının bir davada, Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkan Vekili Gürsel Özkan hakkında YARSAV üyesi olması gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunduğu" yönünde haberler anımsatıldı.

Açıklamada, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından, Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında verilen şikayet dilekçesine cevap verilmemesi üzerine Bakanlık aleyhinde Ankara 1. İdare Mahkemesinde iptal davası açıldığı kaydedildi.

"Davaya bakacak mahkemede başkan vekili olarak görev yapan Gürsel Özkan hakkında Bakanlığımızca, YARSAV'a üye olması gerekçesiyle değil, dava konusuyla ilgili ihsas-ı rey niteliğinde basın açıklaması yapan ve Savcı Şanal hakkında suç duyurusunda bulunan YARSAV Yönetim Kurulunda üye olması nedeniyle reddi hakim talebinde bulunulmuştur" denilen açıklamada, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 29. maddesinde, "genel olarak hakimin tarafsızlığından şüphe edilmesini gerektiren önemli sebeplerin bulunması halinde hakimin reddedilebileceği" hükmünün yer aldığı anımsatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"YARSAV Yönetim Kurulunca, davaya konu kişi ve olaylarla ilgili 16 Şubat 2010 ve 24 Şubat 2010 tarihlerinde basın açıklamaları yapılarak görüş belirtilmiş ve Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.

Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkan Vekili Gürsel Özkan da YARSAV Yönetim Kurulu üyesidir. YARSAV Yönetim Kurulunun suç duyurusu yaptığı bir Cumhuriyet savcısı hakkında aynı konuya ilişkin bir şikayetle ilgili davaya, YARSAV Yönetim Kurulu üyesi olan bir hakimin bakması yasaya uygun olmayacağından dolayı Bakanlığımızca reddi hakim talebinde bulunulmuştur.

Açıklandığı gibi söz konusu hakimin sadece YARSAV üyesi olması nedeniyle reddinin istendiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır."(ANKA)
(EÖ/ÖMR)