Mezunlar 'İstediğimiz fazladan bir hak değil, uygulanmayan mevzuatlardaki hak mahrumiyetimizin giderilmesidir.' diyerek Adalet Bakanlığı'nın personelini adalet bölüm mezunlarından temin etmesini talep etti.

Adalet ve Adalet MYO mezunlarının BİMER üzerinden gönderdikleri yazı ise şöyle;

Bizler 3003 kodlu atama bekleyen adalet bölümü, adalet meslek yüksek okulu mezunları memur adaylarıyız. Türk meslekleri sözlüğünde yapılan tanıma göre: hakim ve savcılara yardımcı elemanlar olarak yetişen mezunlar, mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Böyle tanımlandığı halde adalet bakanlığının alımlarına bakıldığında adalet mezunlarına yeteri kadar kadro verilmediği görülmektedir. 

1) 150.000'i aşkın mezunu olan bu bölümün atanmasında, 2014-2016 yılları arasında merkezi alımlarda tahmini olarak 180 kadro verilmiştir. 150.000'i aşkın mezuna 180 kadro adalet mi? 

2) Bilindiği üzere Devlet Kurumlarına sadece Merkezi Atama ile alım yapılmamaktadır. Açıktan Atamalar da vardır. Bakanlıklar arasında en fazla Açıktan Atama yapan bakanlık, bizimde ismini taşıdığımız ADALET BAKANLIĞI'dır. ADALET BAKANLIĞI Açıktan Atama olarak; 

a- Zabıt Katipliği (İcra Katipliği ve CTE Katipliği de bu alımlarla aynı özelliktedir) 

b- İnfaz Koruma Memuru

c- Mübaşir 

d- Şöför, tekniker alımı yapmaktadır. Bu alımları yaparken adaylar Mülâkatlara tabi tutulmaktadır. Mülakat yapılırken Başbakanlığın ve Hakimler ve Savcılar Kanununun Mevzuatındaki hükümler uygulanmaktadır. Bu mevzuatta, yapılacak mülâkatlarda Adalet ve Adalet MYO mezunlarına "öncelik hakkı" tanınacağı açıkça belirtilmesine rağmen, yapılan mülâkatlarda bu hükümlere uyulmayarak mağduriyet yaratılmaktadır. Aldığımız Hukuk Dili ve Resmi Yazışma, Memur Hukuku, İnfaz Hukuku, Kalem Mevzuatı, UYAP gibi dersler içeren hukuk ağırlıklı eğitime rağmen, bu tür ders ve eğitim almayan farklı bölüm ve düzeylerden personel alınmasının liyakat ilkesine uyulmadığını belirtmek isterim. Bu durum nedeniyle çok fazla mağdur edildiğimizi ifade etmeliyiz. 

NETİCEYİ TALEP OLARAK: 

a) Merkezi atamalarda, 150.000 mezun göz önünde bulundurularak kadro verilmesini istiyoruz. 

b) Adalet Bakanlığı'nın yaptığı Açıktan Atamalarda:

DÜZELTİLMESİ GEREKEN BİRİNCİ DURUM : Adalet Bakanlığı birinci aşamada personelini adalet bölüm mezunlarından temin etmelidir. Yaklaşık 150.000 mezunu olan bu bölümden yeteri kadar personel sağlanabileceğini düşünüyorum. Temin edilemedeği durumda farklı bölümlerden sağlanmalıdır. 

DÜZELTİLMESİ GEREKEN İKİNCİ DURUM İSE: Mülakata girebilme sıralamasında ki mantıksızlığın giderilmesini istiyoruz. Çünkü mülakata girebilmeye hak kazanmak için yüksek puandan düşük puana doğru sıralama yapılır. Ancak her üç KPSS puanın( LİSANS KPSS, ÖNLİSANS KPSS, ORTAÖĞRETİM KPSS) aynı sıralamaya tabi tutulmasında büyük bir haksızlık bulunmaktadır. Çünkü üç farklı sınavın zorluk dereceleri ve puanlandırma sistemi farklıdır. Örnek verecek olursak KPSS 2016 ÖNLİSANS puanı 86 olan A kişisinin sıralaması ise 4700 lerde. Ancak 2016 ORTAÖĞRETİM KPSS puanı 86 olan B’nin sıralaması 20 binlerde. Bu durumda Adalet Bakanlığı alimlarında A’nın sıralaması 4700 değil 24700 lerde olacak. Ve bu çok mantıksız ve adaletsiz bir olay. Bu durumun düzeltilmesi icap eder. Yani bir sıralama yapılacaksa lisans kendi içinde önlisans kendi içinde ve ortaöğretim kendi içinde değerlendirilmelidir. Ve eğer böyle sistem uygulanacaksa adalet mezunlarının tekrar mağdur olmaması açısından yapılacak olan alımlarda alım sayısının en az %60 ı adalet mezunlarına verilmelidir. Misal Adalet Bakanlığının alacağı 150 mübaşirden 90 ı için adaletçiler kendi içinde sıralanmalıdır. Kalan 60 kadro ise 3’e bölünüp lisans önlisans ve ortaöğretim kendi içlerinde sıralanmalıdır. 

Yukarıdaki saydığımız duruma bakarak istediğimiz fazladan bir hak değil, uygulanmayan mevzuatlardaki hak mahrumiyetimizin giderilmesidir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı atamalarında nasıl sağlık ile ilgili bölümlerden alım yapılıyorsa, Adalet Bakanlığı'nın atamalarında da Adalet Bölümlerinin tercih edilme ve alınma zamanı çoktan gelmiştir. Mağduriyetimizin giderilmesi icin gereginin tarafinizdan yapilmasini arz ederim

hukukihaber.net