Bakırköy Adalet Komisyonu, “personel sayısının yetersizliği” gerekçesiyle Bakırköy, Küçükçekme ve Büyükçekmece adliyelerindeki mübaşirler ve zabıt katiplerinin görev yerlerini değiştirip bazılarına ilave görevler verdi. Mübaşiri elinden alınan Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesi Hakimi Kemal Şahin, “Bu karar hukuksuzdur, mübaşirimi vermiyorum” diye isyan etti. Komisyon Başkanı Recep Karaman, Şahin’i ikna için gönderdiği resmi yazıda, Adalet Bakanlığı kadro vermediği için Bakırköy’de 12 ve Küçükçekmece’de beş mahkemenin mübaşirsiz kaldığını, hizmetlilerin mübaşir olarak çalıştırıldığını açıkladı. Skandaldaki ikinci perde ise şöyle: Eşi kanser tedavisi gören ve haftada iki gün eşine refakat etmesi gereken bir başka mübaşir, baktığı mahkemenin yanı sıra ilave bir görevle hakim Şahin’e verildi. Şahin de komisyona yazdığı resmi yazıda, mübaşire mobbing uygulandığını, suça ortak olmayacağını belirterek, mübaşirsiz kalma pahasına bu görevlendirmenin iptalini istedi.

Bakırköy Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı, geçen 18 Şubat’ta aldığı kararda, “Mevcut personel sayılarının Adalet Bakanlığı’nca belirlenen norm kadronun çok altına olduğu, birçok mahkemenin eksik personelle çalıştığı, yeni alınacak personellerin göreve başlama sürelerinin bir iki ayı bulacağı” gerekçesiyle Bakırköy, Küçükçekmece ve Büyükçekmece adliyelerindeki yazı işleri müdürleri, zabıt katipleri ve mübaşirlerle ilgili yeni görevlendirmeler yaptı. Kararla birlikte Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesi’nde çalışan mübaşir Umut Dursun, Küçükçekmece 1. ve 2. Çocuk mahkemelerine atandı. 2. Aile Mahkemesi’ne de, hali hazırda 1. Aile Mahkemesi’ne bakan mübaşir Turan Dursun ilaveten görevlendirildi.

HİZMETLİYİ MÜBAŞİR YAPMIŞLAR

Mübaşirsiz kalan Hakim Kemal Şahin, 28 Şubat’ta komisyona dilekçe yazarak, daha önce bir buçuk yıl süreyle mübaşirsiz çalıştığını vurgulayarak, “Görüşüm alınmadan atamasını yaptığınız çalışma arkadaşımın ivedilikle ayrılışını yapmamı talep etmişsiniz. Ancak hukuk, adalet ve hakkaniyete aykırı talebinizi, yargıç kimlik ve kişiliğimle bağdaştıramadığımdan yerine getiremeyeceğim” dedi.

Komisyon Başkanı Recep Karaman da 27 Şubat’ta resmi yazıyla Şahin’e yanıt verdi. Karaman,”2014 yılında Adalet Bakanlığı’nca Bakırköy Merkez ve Mülhakat Adalet Daireleri’nde zabıt katibi ve mübaşir alım izni verilmediğinden sınav yapılamadığını ve bu yüzden Küçükçekmece 1. ve 2. Çocuk mahkemelerinde çalıştırılmak üzere yazı işleri müdürü, zabıt katibi ve mübaşir kadrosu ilavesi yapılamadığını” vurguladı. Karaman, Bakırköy Adliyesi’ndeki 12 mahkemenin mübaşirsiz çalıştığını, 40 mahkemenin ise 20 mübaşirle devam ettiğini belirtti. Ayrıca Küçükçekmece’deki beş mahkemenin mübaşirsiz olduğunu, altı mahkemenin ise üç mübaşirle çalıştığını ifade ederek, “Mübaşir eksikliği nedeniyle komisyon başkanlığımızda işlerin yürütülmesi açısından mübaşir kadrosunda olmadığı halde hizmetli kadrosunda bulunan personelin mübaşir olarak yetkilendirildiğini” açıkladı. Karaman, itirazının yerine getirilmesi açısından Hakim Şahin’den görüş ve önerilerini bildirmesini istedi.

Şahin, bir görüş bildirmediği gibi, mübaşirinin ayrılış işlemini de yapmadı. Başkan Karaman da 13 Mart’ta bir yazı daha yazarak, o günün sonuna kadar mübaşir Dursun’un ayrılış işleminin bitirilmesini istedi. Hakim Şahin, 17 Mart’ta yanıt vererek, talebi yerine getirmeyeceğini bildirdi. Ardından komisyona üç öneri sundu. Şahin’in önerileri şunlar oldu:

“Komisyon olarak yasa, hukuk, adalet ve hakkaniyetle bağdaşmayan bu kararı geri almak,

Kararı yerine getirmeyen bendeniz hakkında yasal her tür girişimde bulunmak,

Yasadışı kararın gereğini bizzat yapmak, yani komisyon olarak tebliğ ve ayrılışı bizzat yapmak”

Karaman da aynı gün bizzat Mübaşir Umut Dursun’a yazı yazarak, Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesi ile ilişiğinin kesildiğini, ertesi gün 1. ve 2. Çocuk mahkemelerinde göreve başlamadığı takdirde disiplin işlemi yapılacağını bildirdi.

MÜBAŞİRE MOBBİNG

Bu yazıyla birlikte Umut Dursun’un görevi biterken, Küçükçekmece 1. Aile Mahkemesi’nde görevli olan mübaşir Turan Dursun, ilave görevle Şahin’in mahkemesinde görevlendirildi. Ancak Turan Dursun’un eşi, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde kanser tedavisi görüyordu. Bu yüzden Dursun, eşine pazartesi ve cuma günleri refakat etmesi zorunluluğu vardı. Bu belgeleri ilettiği halde Adalet Komisyonu Başkanlığı, görevlendirmenin iptali istemini reddetti. Şahin bu kez 19 Mart’ta Komisyon’a bir yazı daha yazarak, Dursun’a mobbing uygulandığını ve bu mobbingin parçası olmak istemediğini savunarak, görevlendirmenin iptalini istedi. Şahin, şunları yazdı:

“Turan Dursun’a yönelik bu tasarrufunuzun ağır bir mobbing oluşturduğu kanısındayım. 'Mağduru' Dursun, 'tacizci'si, komisyonunuz olduğuna inandığım bu mobbingin gözlemcisi ve bir parçası olmak istemiyorum. Mübaşir Dursun ve ailesinin psikolojik ve fizyolojik olarak acı çekmesine sebebiyet vermektense mübaşirsiz çalışmayı yeğlerim. Bu nedenle Dursun’un, görevli olduğum 2. Aile Mahkemesi’ndeki görevlendirilmesinin acilen sona erdirilmesini talep ediyorum.”

 
Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal