Basına ve kamuoyuna;

Adana Barosu avukatlarından Tugay Bek, 12.12.2016 tarihinde gözaltına alınmıştır.

Meslektaşımız, 4 gündür hukuksuz bir biçimde gözaltında tutulmaktadır. Herhangi bir meşru gerekçe olmadan 4 gündür gözaltında tutulması, adil yargılanma hakkının ihlalidir. Meslektaşımızın bir an önce yasal işlemlerin tamamlanarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Av. Tugay Bek, insan hakları alanında etkin hukuki mücadele veren bir meslektaşımızdır. Hak ihlalleri alanında çalışan meslektaşlarımıza dönük artan oranda hukuksuz gözaltı ve tutuklama işlemlerini kaygı ile izlemekteyiz. Hiçbir meslektaşımız, savunmanlığını aldığı müvekkilleri üzerinden soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulamaz. Savunma hakkı, insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesi için gözardı edilemeyecek temel haklardandır. 

Gözaltı işlemi sırasında, 10 Ekim Katliamı Davası'nda kamu görevlilerinin sorumluluğu hakkında tuttuğu notlarına da hukuka aykırı bir biçimde el konulmuştur. Meslektaşımızın notlarının bir an önce kendisine iade edilmesi sağlanmalıdır.

Ayrıca bugün Adli Tıp'a götürülürken meslektaşımıza ters kelepçe takıldığı ve hatta darp edildiği bilgisi de tarafımıza ulaşmıştır. AİHM, güvenlik riski olmadığı ve başka önlemlerle güvenlik riskinin giderilebileceği durumlarda ters kelepçe uygulamasını işkence olarak kabul etmektedir. Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz. İnsan hak ve özgürlüklerini düzenleyen uluslararası sözleşmeler, işkence yasağının hiçbir koşulda askıya alınamayacağını düzenlemektedir.

İşkence bir insanlık suçudur ve hiçbir koşulda kabul edilmesi mümkün değildir. Meslektaşımızın bir an önce yasal işlemlerin tamamlanarak serbest bırakılmasını ve yetkilileri işkence edenler hakkında yasal işlem yapmaya davet ediyoruz.


ANKARA BAROSU AVUKAT HAKLARI MERKEZİ

ANKARA BAROSU İNSAN HAKLARI MERKEZİ