31.03.2015 günü İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan müessif olayı 01.04.2015 günlü manşetine “AVUKAT TERÖRÜ” başlığı ile taşıyan STAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh ALBAYRAK’a, Adana Barosu Başkanı Av.Mengücek Gazi ÇITIRIK  tarafından bir kınama mektubu gönderildi.
     
Kınama mektubunun metni şöyle;

31.03.2015 günü İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde savcı Mehmet Selim KİRAZ'ın ve iki teröristin ölümüyle sonuçlanan vahim olayı 01.04.2015 günlü manşetine "AVUKAT TERÖRÜ" başlığı ile taşıyan STAR Gazetesi'ni kınıyoruz.

STAR gazetesinin 01.04.2015 tarihli birinci sayfasında 31.03.2015 günü İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki terör saldırısında suçta kullanılan silahların avukat cüppesi giyilerek adliyeye sokulduğu gerekçe gösterilerek, avukatların teröristlere yardımcı olduğu intibasını uyandıracak mesnetsiz bir şekilde "AVUKAT TERÖRÜ" olarak kamuoyuna sunulmasını kınıyoruz.
Haberin kamuoyu ile bu başlık altında paylaşılması söz konusu müessif olayın adeta avukatlara yüklenmesi sonucunu doğurmaktadır ki, bunu asla kabul etmiyoruz.
 
Haberin bu şekilde sunulması hem olayın kamuoyu tarafından doğru algılanmasına engel olmakta, hem de Türkiye genelindeki yaklaşık 85.000 avukatın zan altında bırakılarak, avukatlar suçlu gibi gösterilme çabası olduğunu üzülerek belirtmek istiyoruz.
 
 Mesleğimizin sorunlarının her geçen gün arttığı  günlerde, yurttaşlarımızın hak arama taleplerini yerine getirme gayretinde olan biz avukatlar, hangi ideal ya da ideoloji adına olursa olsun  hangi inanç ya da din bahane gösterilirse gösterilsin her türlü terörist eylemi lanetliyoruz. 
 
Buna rağmen gazeteniz tarafından sorumsuzca, haberciliğin sınırları aşılarak ve tahammül sınırları zorlanacak şekilde böyle bir manşeti kamuoyuna sunmanızdan atmanızdan dolayı da sizi şiddetle kınıyoruz. Bu tür haber, yorum ve açıklamalar yapılması talihsizliktir, terörün amacına hizmet edecek tavizlerdir.
 
Hiçbir surette kabul edilmesi mümkün olmayan manşetinizi düzeltmenizi ve avukatlık mesleği ile ilgili olarak kamuoyunda oluşturduğunuz yanlış algı/imajın düzeltilmesi konusunda derhal gereğinin yapılmasını aksi takdirde yasal haklarımızı arayacağımızın bilinmesini rica ederiz.
Değerli meslektaşımız, Cumhuriyet savcısı Sn. Mehmet Selim Kiraz'ın ailesinin, tüm hukuk camiasının ve ulusumuzun başı sağolsun.
 
Av. Mengücek Gazi ÇITIRIK
Adana Barosu Başkanı

>> Sakarya Barosu’ndan 'Avukat Terörü' için suç duyurusu hazırlığı!

ADANA BAROSU, “AVUKAT TERÖRÜ” BAŞLIĞI ATAN STAR GAZETESİ’Nİ BASIN KONSEYİ’NE ŞİKAYET ETTİ

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, STAR Gazetesi’ni 01.04.2015 günü yayımladığı ve baş sayfadan verdiği “AVUKAT TERÖRÜ” haberiyle ilgili Basın Konseyi Yüksek Kurulu’na şikayet ettiklerini açıkladı.

Baro Başkanı Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki terör saldırısında suçta kullanılan silahların avukat cüppesi giyilerek adliyeye sokulduğu gerekçe gösterilerek, avukatların teröristlere yardımcı olduğu intibasını uyandıracak mesnetsiz haberin kabul edilebilir olmadığını bildirdi.

Çıtırık, açıklamasında, İstanbul Çağlayan Adliyesinde silahlı teröristler tarafından rehin alınıp devamında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın ölümünden dolayı büyük bir üzüntü içerisinde olunduğu kaydetti.

 Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“STAR Gazetesi bu haberiyle, Basın Meslek Kurallarının 4. Maddesinde düzenlenen “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırları içerisinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilmemesi” , 6. Maddede düzenlenen “Soruşturulması gazetecilik olanakları içerisinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayımlamamak”, 9. Maddede düzenlenen “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimseyi suçlu ilan etmemek “ 10. Maddede düzenlenen “Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfetmemek” düzenlemelerine aykırı hareket ederek Basın Meslek İlkelerini çiğnemiştir.  Sorumlu yayıncılığın gereği olarak basın kuruluşları ve basın mensupları Basın Meslek İlkelerine bağlı kalmak zorundadırlar. Ancak STAR Gazetesi kamuoyu ile paylaştığı haberde gerekli özen ve dikkati göstermeyerek, kanıtları gereği gibi incelemeksizin doğrudan eylemi avukatlara mal etmesi karşısında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Sn. Nuh ALBAYRAK’ı makamınıza şikayet etmek zorunluluk halini almıştır.”

>> Avukatları hedef gösteren Star Gazetesi'ne tepki yağıyor!