Hukukihaber.net’e yargı çevrelerinden ulaşan bilgilere göre, ADLİ TATİL UYGULAMASININ YİNE 2005 ÖNCESİ OLAN 45 GÜNLÜK TATİL SÜRESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ PLANLANMAKTADIR. Buna göre yasa değişikliği yapılırsa ADLİ TATİL, yine 20 TEMMUZ- 5 EYLÜL tarihleri arasında olacak.

Ancak daha önce bu süre, ülkemizin yoğun bir kısmının kırsal kesimde yaşıyor olması gerekçesi ile 20 Temmuz – 5 Eylül tarihleri arasında uygulanıyordu. Yani şu anki adli tatil uygulamasına göre 10 gün daha uzun bir tatil süresi söz konusu idi.

Adli Tatil süresinin yeniden eski tarihlerine ve 45 güne çıkarılmak istenmesinin sebeplerinden birinin Hakim, Savcıların ve diğer adliye personelinin izinlerindeki karmaşadan kaynaklandığı tahmin edilmektedir.

36 günlük Adli Tatil tüm Hakim, Savcıların ve adliye personellerinin yasal izin sürelerini DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK kullanmalarına yetmemektedir. Zira tatil dönüşümlü yapılmakta, devam eden dava ve işleri tatile çıkmayıp nöbetçi kalan Hakim, Savcı ve Personel yürütmektedir.

Tüm personelin Yasal tatil sürelerini tam kullanılması için 36 günlük süre yetmemektedir. Şu anki Adli Tatil uygulamasında bir kısım Hakim Savcı ve personel yıllık izninin bir kısmını veya tamamını ya adli tatil öncesinde ya da sonrasında kullanmak zorunda kalmaktadır.

Uygulamadaki bu durum, izinde olan personelin baktığı dava ve işler açısından  aslında adli tatilin öncesi ve sonrasıyla da fiili bir adli tatil anlamına gelmektedir.

Bu durumdan yargı camiası kadar Avukatların da şikayetçi olduğu bilinmektedir. Adli tatil öncesi ve sonrasında bazı dosyalara bakan Hakimlerin izinde olması sebebiyle bir çok davanın ertelendiği gözlemlenmektedir.

Hukukihaber.net’e ulaşan bilgilere göre, bu karmaşanın önlenmesi için ve HSYK’nın nazara aldığı diğer gerekçelerle Adli tatilin yeniden 45 güne çıkarılmasının düşünülmektedir. HSYK’nın teklifi ile bu değişikliğin bir sonraki adli tatilde uygulanmak üzere yasalaşacağı tahmin edilmektedir.

Mevcut yasalardaki Adli Tatil uygulama maddeleri:


“Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (Kanun No:1086)

TATİL
MADDE 175 - Her sene bilumum mahkemeler Ağustosun birinden Eylülün beşine kadar tatil olunur.

Ceza Muhakemesi Kanunu (Kanun No: 5271)

Adli tatil
MADDE 331 -
(1) Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler her yıl Ağustos'un birinden Eylül'ün beşine kadar tatil olunur.

İdari Yargılama Usulü Kanunu (Kanun No: 2577)

Çalışmaya ara verme
Madde 61 - 1. (DEĞİŞİK İLK CÜMLE KANUN NO: 5219/11 RGT: 21.07.2004 RG NO: 25529) (YÜRL TARİHİ: 01.01.2005)Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl ağustosun birinden eylülün beşine kadar çalışmaya ara verirler.”

 
Adli Tatilin yeniden uzatılması halinde ilgili tüm yasa maddelerinde değişikliğe gidilecektir.
 

www.hukukihaber.net