Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Türkiye'de adli tatilin, bir kısım meslek mensuplarının tatil yapmasını sağlamanın dışında bir anlam ifade etmediğini söyledi. Balkız, 40 günlük adli tatilin mahkemeleri en az üç dört ay kilitlediğini, yargı mekanizmasını gevşettiğini bildirdi. Yaz mevsiminde iş hayatının olanca canlılığına rağmen yargının 40 günlük tatilinin ülkeye yakışmadığını savundu.

Yeni adli yıl açılışı dolayısıyla Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Komisyon Başkanlığı ve Manisa Barosu tarafından çelenk koyuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Burada konuşan Baro Başkanı Balkız, 20 Temmuz-1 Eylül arasındaki adli tatilin, yargı çevrelerinde çok tartışmalı süreçlerden geçtiğini söyledi. Yargı düzeninin bur türlü oturmadığını, yargısının yapısal ve doktriner problemleri çözümlenmemiş Türkiye'de adli tatilin, bir kısım meslek mensubunun tatil yapmasını sağlamanın dışında bir anlam ifade etmediğini öne sürdü. Türkiye'nin etrafında, herkesi yok edecek bir ateş çemberi oluşturulduğuna değinen Zeynel Balkız, körüklenen etnik, mezhep ve din farklılıklarının bir ateş topuna döndürülmek istendiğini ifade etti. Herkese bir sevgi ve barış dili gerektiğini vurgulayarak, "Ötekileştiren ve karşıdakinin varlığını yok sayan bir anlayışı reddediyoruz. Düşüncesi, inancı, kökeni, dili ne olursa olsun bu topraklarda yaşayan eşit yurttaş, hak ve mükellefiyetlerde eşittir. Adalet ve eşitlik herkesin hakkıdır." dedi.

Adli yıl açılış törenine Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Adalet Komisyonu Başkanı Onur Çoğan, Bölge İdare Mahkemesi Başkan Vekili Şerif Balcı, Cezaevi Müdürü İsmet Çelik ve avukatlar da katıldı.