Yeni adli yıl 6 Eylül Pazartesi, Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak. Bu tören, referanduma sayılı günler kala devletin zirvesini bir araya getirecek. Adli Yıl açılışı ve Yargıtay Onur Günü töreni, 12 Eylül'de yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin referandumun gölgesinde yapılacak.
Yargıda "toplu izin kullanımı" anlamına gelen ve yaklaşık bir ay süren adli tatil 6 Eylül Pazartesi başlıyor. Adli tatil süresince sadece belirlenen nöbetçi mahkemeler görev yaptı.

-YARGIDA KRİZ-

Bu yıl ki adli tatile, HSYK'nın seçilmiş üyeleri ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşarı Ahmet Kahraman arasında yaşanan kriz damgasını vurdu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun gündeminde bulunan 138 unvanlı hakim ve savcı atama kararnamesi taslağının görüşülmesinde Kurul Başkanı Adalet Bakanı Ergin ve Müsteşarı Kahraman ile Kurul'un yüksek yargıdan seçilmiş bulunan üyeleri arasında görüş ayrılığı çıkınca Bakan Ergin kararname taslağını gündemden çekmiş ve "yargıda atama krizi" gün yüzüne çıkmıştı. Öte yandan, Kurul adli tatilde de aralıksız çalıştı.

-ADLİ YIL TÖRENİ-

Yeni Adli Yıl ise 6 Eylül Pazartesi günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak. Bu tören aynı zamanda devletin zirvesi ile yüksek yargıyı da bir araya getirecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği referandum takvimine göre, "serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasakların" başlayacağı 5 Eylül Pazar gününden bir gün sonra düzenlenecek Adli Yıl açılış törenine katılmaları halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile Danıştay ve Sayıştay Başkanları ile askeri ve sivil yüksek yargı üyelerini bir araya getirecek.
Yargıtay Başkanı Gerçeker ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar adli yıl açılış töreninde birer konuşma yapacak. Yargıtay Başkanı Gerçeker, TBMM Havuzlu Bahçe'de gece saat 20.00'da bir resepsiyon verecek. Adli Yıl açılışı ve Yargıtay Onur Günü töreni, 12 Eylül'de yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin referandumun gölgesinde yapılacak. (ANKA)