Yargı mensuplarının resmi sitesi adalet.org’ta hukukçuların özeleştiride bulunduğu çarpıcı bir tartışma yaşandı.

Hakim Mehmet Gülçek, “Bu site üyelerinin, sahte olanlarını ve misafirleri saymazsak hepsi hukukçu, değil mi? Ülkede 150.000 civarı hukukçu var... Peki adalet neden yok? Kimi kandırıyoruz? Vatandaşları mı? Kendimizi mi? Bu kadar korkak ve çıkarcı bir topluluk olmak vicdanımıza hiç mi ağır gelmiyor?” sorularını yöneltti.

“ADLİYELER FABRİKA GİBİ ÇALIŞIYOR, ADALET, MADALET HAK GETİRE!”

Sorularının ardından “Şimdi bana ilçelerdeki adaletin tesis edildiği üç beş davadan bahsetmeyin” diyen Hakim Gülçek, şöyle devam etti: “Büyükşehirlerde ki adliyeler fabrika gibi çalışıyor, adalet, madalet hak getire! Saat; 10:00’da duruşma, saat 10:05'de hüküm! Ya da zor davalarda, bugün duruşma, en iyi ihtimalle 3-4 sene sonra karar! Acınacak haldeyiz, acınacak! Soru çok basit? Bu ülke de neden adalet yok?”

“BU BÖYLE GELMİŞ, BÖYLE GİDER İŞİ DEĞİL”

Hakim Mehmet Gülçek’e ilk yanıt emekli Hakim Ünsal Çankaya’dan geldi. Emekli Hakim Ünsal Çankaya, “Bu böyle gelmiş, böyle gider işi değil. Adalet ciddi iş. Bilgi, birikim, vicdan istiyor. Yargıyı maşa yapamayanlar içini oyuyor, içini oyamayan ocağa düşmüş maşadan beter ediyor” görüşünü paylaştı.

“SAYGI DUYMAYIZ, ÖTEKİLEŞTİRİCİYİZ, GİZLİ IRKÇIYIZ...”

Avukat Hakan Eren de “Bu ülke de neden adalet yok? Çünkü bizler toplum olarak ‘adil’ insanlar değiliz... Empati yoksunuyuz” dedi. Avukat Eren, “Trafikte giderken sapağa son noktadan gireriz, düzgün ve önlü arkalı bir sıra bile yapamayız, hak yemeyi uyanıklık olarak görürüz, saygı duymayız, ötekileştiriciyiz, gizli ırkçıyız...” açıklamasında bulundu.

Avukat Özden Nizam ise “Zaten doğada adalet yok. Adalet, insanların bir arada yaşamak için sağlamaya çalıştığı bir olgu. Yani doğada olmasa bile adalete muhtacız. Olmaması dünyayı yaşanmaz kılıyor, insanı mutsuz ediyor. Neden yok’a gelince; elbette yine bizim yüzümüzden. Bugünün dünya düzeninde adalet ne yazık ki güçsüzün sağlayabileceği bir şey değil” yorumunu yayımladı.

“BİZİM YAZDIKLARIMIZ DA, SANIKLAR ALEYHİNE DELİL OLABİLİR Mİ?”

Hakim Mehmet Gülçek, adalet.org’ta başlattığı tartışmaya gelen yorumların ardından bu kez “Adalet.org da bizim yazdıklarımız da, sanıklar aleyhine delil olabilir mi? Ülkenin tamamında FETÖ soruşturmalarını adam gibi yapan 10-15 Cumhuriyet savcısı ancak vardır. Olmayan delilleri varmış gibi iddianameye yazan savıcılar var! O zaman demezler mi, sizin FETÖ’cülerden ne farkınız var, diye?” diye yazdı.

“YARAMIZA TUZ BASTINIZ”

Hakim Gülçek’in yorumunun ardından Avukat Saim Dikici, “Yaramıza tuz bastınız. Bir dokun bin ah işit misali... Eskiden gelen dava hakkında iyi kötü yaklaşık bir öngörümüz olabiliyordu... Yerleşik Yargı kararları, bilimsel içtihatlar vs... Pek tabidir ki bu öngörümüz sonuç garantisi değil. Şimdi gelen kişilere öngörümüzü bile söyleyemiyoruz. Ne çıkarsa bahtına durumu söz konusu” diye yazdı.

“MIŞ GİBİ YAŞAMIN TOPLUMSAL KABUL GÖRMÜŞ HALİ”

Avukat Halil İbrahim Eroğlu da “Sadece Hukukçularla ilgili problem değil. -mış gibi yaşamın toplumsal kabul görmüş hali. -mış gibi adaleti de ortaya çıkarıyor. Hukukçular olarak da işin sonuç kısmı olan hüküm kısmı yine -mış gibi ortaya çıkıyor” yorumunda bulundu.

Haber: Caner Taşpınar/Odatv.com