Baro Başkanı Av. Zafer Kazan tarafından yapılan açıklamada, Adliyelerdeki güvenlik zaafının dayatmayla değil, ortak akılla çözülebileceği vurgulandı. Aynı açıklamada ayrıca, avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamayacağı ifade edildi.

Basın açıklaması şöyle:

“AVUKATLARIN HEDEF ALINMASINI KINIYORUZ”

“31 Mart 2015 Pazartesi günü İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan korkunç olaydan duyduğumuz büyük üzüntüyü kamuoyuyla paylaşmıştık.

Bu olayın hemen ardından, konunun avukatlarla hiç bir ilgisinin olmamasına rağmen, avukatları hedef alır şekilde geliştirilmesini şiddetle kınıyoruz. Son derece manidar bu algı operasyonun amacının, vatandaşlarımızı avukat güvencesinden mahrum bırakmak olduğunu görüyoruz.

“AVUKATLARA POTANSİYEL SUÇLU MUAMELESİ YAPILAMAZ”

Adliyelerdeki güvenlik açığının sebebi olarak avukatlar gösterilemez; avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamaz.

Adliyeler, avukatların da iş yerleridir. Dolayısıyla güvenliğin sağlanmasını bizler de talep ediyoruz.

Avukat, hâkim ve savcılarla birlikte yargının kurucu unsurudur. Bu itibarla adliyelere girişte hâkim ve savcılara hangi tedbirler uygulanıyorsa, avukatlar bunların dışında hiçbir işleme tabi tutulamaz. Avukatlara, meslek itibarını zedeleyici, meslek sırrına zarar veren, baskı ve yıldırma amaçlı hiçbir muamele yapılamaz.

“GÜVENLİK ZAAFI DAYATMAYLA DEĞİL, ORTAK AKILLA ÇÖZÜLEBİLİR”

Adliyelerin güvenlik zaafı, akıl ve hukuk dışı dayatmalarla değil, baro başkanları, başsavcılar ve adalet komisyonu başkanlarının bir araya gelmesiyle oluşacak ortak akılla çözülebilir. Türkiye Barolar Birliği de bu konuda HSYK ve Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacaktır. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.”