Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, AİHM içtihatlarının, UYAP çerçevesinde oluşturulan ''Bilgi Bankası'' ve kişisel bilgisayarlara kurulabilecek ''UYAP Mevzuat Programı'' sayesinde en güncel haliyle hakim ve savcılar ile diğer yargı personeli ve vatandaşların erişimine sunulduğu bildirildi.

Sitede 1838 AİHM kararına yer verilirken, Adalet Bakanlığı birimlerinin yanı sıra Yargıtay ve diğer kurumlarca derlenen AİHM içtihatları da bu platforma aktarılıyor. İstenilen kararlara, karar başlığı, ilgili kavramlar ve ilgili mevzuat temel alınıp sorgu yapılarak erişilebiliyor. Sitede, AİHM içtihatlarının yanı sıra tüm Türk mevzuatı ve Türk yüksek mahkemelerinin kararlarına da erişim olanağı bulunuyor.

Bu çalışmayla dünyaca ünlü Westlaw Bilgi Bankası, Adalet Bakanlığı çalışanlarının erişimine açılmış oluyor.

Bu hizmet sayesinde hakim ve cumhuriyet savcılarıyla diğer personel, İngilizce olarak AİHM içtihatları ile dünyadaki hukuk kaynaklarına kolayca erişebilecek.

Adalet Bakanlığının internet sitesi ''http://www.adalet.gov.tr/'' üzerinden hizmet veren ''http://www.inhak-bb.adalet.gov.tr/'' adresinden AİHM içtihatlarına erişebiliyor ve sorgulama yapılabiliyor. Bu site üzerinden aynı zamanda AİHM tarihi, iç işleyişi, ilgili yasal düzenlemeler, insan haklarıyla ilgili faydalı linkler ve mahkeme başvuru formlarına da erişilebiliyor.

Adalet Bakanlığı, süreç içinde tüm AİHM kararlarını ve ortaya çıkan yeni içtihatlarını Türkçeye çevirip web sitesinde yayınlayacak.




AA