Başbakan Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı, Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Yargıya müdahale anlamı taşıyan ses kaydına göre Erdoğan olduğu iddia edilen kişi, Aydın Doğan'ın davası ile ilgili Sadullah Ergin'e talimatlar veriyor. İlk duruşmanın görüldüğünü söyleyen Ergin, davaya bakan Hâkimin Alevi olduğunu belirtiyor. İsmi ‘Alevi hakim' olarak geçen İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Abuzer Kara, meslektaşlarına ses kaydından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. "Alevi olmak suç değil." dediği öğrenilen Kara, fişlemenin kendisini üzdüğünü, şimdilik herhangi bir hukuki girişimde bulunmayacağını ifade etti.

>>  Başbakan Erdoğan 'o tapeleri' doğruladı

Abuzer Kara, Radikal'de yer alan habere göre, ses kayıtları ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmak istemediğini belirtti. “İşimizi yapıyoruz. Zaten verilen kararlar belli.” diyen Kara, kendisiyle ilgili ‘Alevi hâkim' ifadesinin kullanılmasını şöyle değerlendirdi: "Ne diyebilirim ki? Allah herkesin gönlüne göre versin. Bir şey diyemiyorum. Bugüne kadar çalıştığım yerler belli, şeyler belli… Herkes de bilir, tanır. Verdiğimiz kararlar belli. O açıdan o konular bana üzerinde konuşulacak konular gelmiyor günümüz koşullarında. Alevilik, Sünnilik falan. Bana pek, benim pek şeyim değil yani. O açıdan yorumda bulunmak istemiyorum.”

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2008'de yaptığı suç duyurusu üzerine Aydın Doğan, kızı Vasfiye Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temur hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet etmek suçlamasıyla dava açılmıştı. Dava sonunda haklarında 2 yıl 8 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezası istenen 4 sanık beraat etmişti. Dosyada ilk beraat kararını Abuzer Kara'dan önce görevli hakim verdi. Yargıtay 7. Ceza Dairesi, kararı bozdu. Dosya önüne gelen Abuzer Kara da yaptığı yargılama sonunda suçun yasal unsurlarının oluşmadığını gerekçe göstererek 4 sanık hakkında daha önceden verilen beraat kararında direnilmesine ve sanıkların beraatine karar verdi. Dosya halen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda bulunuyor.

>> Kocasakal: Kendi yarattığı canavarla boğuşuyor


Alevî Kültür Dernekleri, Ergin hakkında suç duyurusunda bulunacak

Ses kayıtlarına Alevi dernekleri de sert tepki gösterdi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi, Ergin hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirdi. Dernekten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Birlikten, kardeşlikten bahsedenlerin, son süreçte hangi konularda birlik ve beraberlik içerisinde oldukları artık görülmektedir. Yolsuzlukta, rüşvette, rantta ve her türlü çıkar işbirliğinde, söz konusu oluşumlar üzerinden inşa edilen ülkenin bölünmez bütünlüğü; ses kayıtlarının haftalık dizi programları gibi artık kamuoyunun yenilerini bekleyerek seyirci konumunda olduğu bu süreçle orta yerde durmaktadır. Tayyip Erdoğan, tapelere yansıyan paraları çalmamıştır sadece, aynı zamanda bu ülkenin başta Aleviler olmak üzere ötekileştirilen tüm kesimlerin geleceğini de çalmıştır.”

TGC: Yargı bağımsızlığı büyük yara almıştır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Başbakan Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği öne sürülen yargıya müdahale konuşması üzerine açıklama yaptı. Yargı bağımsızlığının büyük bir yara aldığı belirtilen açıklamada, "Başbakan'ın dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den Aydın Doğan ile ilgili yasal bir sürece müdahale etmesini istediği ve bakanın da arzulanan sonucu almak üzere yargıyı baskı altına alma sözü verdiği iddiaları demokrasi ve basın özgürlüğü adına son derece vahimdir. Yargı bağımsızlığı büyük yara almıştır." denildi. TGC'nin açıklaması, şöyle devam etti: "Her zaman yinelediğimiz gibi basın özgürlüğünün gerçekleşmediği kamuoyunun haber alma kanallarının tıkandığı bir ülkede demokrasiden söz etme olanağı yoktur. Eğer iddialar doğruysa, yargıya, basına yapılan bu tür müdahaleler, Türkiye'nin uluslararası alandaki görünümüne de zarar verecektir. İktidarın bir an önce bu çıkmaz yoldan dönmesini diliyoruz. Söz konusu iddiaların da bir an önce açığa çıkmasını demokratik rejimin işlerliği açısından zorunlu görüyoruz."

>> Hukukçulardan 'o tapelere' sert tepki