Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçilen Haşim Kılıç, yeniden başkanlığa seçilmesinin kendisine yönelik eleştirilere verilen en güzel cevap olduğunu belirterek, ''Bu onurlu görevi, vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.

Başkan Kılıç, seçimin ardından yaptığı basın açıklamasında, Anayasa Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlıklarına seçim yapıldığını anımsatarak, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Yasası'nda hali hazırdaki başkanların görev süresinin bitimine 2 ay kala seçim yapılması hükümü bulunduğunu, bu nedenle seçimleri erken yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Bugün yapılan seçimde Anayasa Mahkemesi heyetinin hem Anayasa Mahkemesi başkanlığı hem de Uyuşmazlık Mahkemesi seçimi için oy kullandığını ifade eden Kılıç, ''Yapılan oylamada 17 oydan 13 oy şahsıma tevdi edildi, verildi. Diğer 4 oy da arkadaşlara birer oy çıkması şeklinde dağıldı. Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı için de 13 oyla Sayın Ahmet Akyalçın, Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığına yeniden seçildi'' dedi.

Kılıç, 3.5 yıl sonra yaş haddinden emekliye ayrılacağını belirterek, anayasa mahkemesi başkanlığı görevini bu sürenin sonuna kadar sürdüreceğini dile getirdi.
''1990 yılında ben mahkemeye seçildiğimden beri olumlu, olumsuz eleştirilerle karşı karşıya kaldım. Hiçbirine cevap vermedim. Demokratik ortamda bu eleştiriler olacaktır, biz bunları sabırla, anlayışla karşılamak zorundayız. Bu süreç içerisinde, 21 yıllık süre içerisinde 8 yıl başkanvekilliği yaptım. 2007'de 4 yıllık bir başkanlık görevi tevdi edildi. Şimdi de kalan 3.5 yılımı başkan olarak geçirmek üzere şahsıma böyle bir teveccüh gösterildi. Bu sonuç, beni eleştirenlerin, benim hukukçu olmadığım konusunda acımasızca, hiç de hak etmediğim şekilde yapılan eleştirilere verilen en güzel cevaptır diye düşünüyorum. Bana bu emaneti tevdi eden değerli meslektaşlarıma, hepsine yürekten teşekkür ediyorum, bu güvenlerine layık olmaya çalışacağım. Bugüne kadar yapmaya çalıştığım bu onurlu görevi, bundan sonra da vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın.''

 

''Anayasa Mahkemesinin hakların ve özgürlüklerin güvencesi olmuştur''

Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesinin hakların ve özgürlüklerin güvencesi olduğunu, üyelerin de bu güvenceyi vicdanlarının kendilerine yüklediği sorumluluklar çerçevesinde yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kılıç, 2007'de Başkanlığa seçildiğinde, 1997 yılından 2007 yılına kadar birikmiş dosyalar ve sonuçlanmamış davalar bulunduğunu hatırlattı.

Mahkeme üyesi ve çalışanlarına özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Kılıç, heyetin hiçbir itirazda bulunmadan yığılmayı sonlandırdığını, temmuz ayında üyeler tatile ayrılırken, Kurul'un önünde hazırlanmış bir tek rapor olmadığını kaydetti.

Kılıç, ''Bugün itibariyle Mahkememizde sadece 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin dosyalar vardır, bu dosyaları da süre veriyorum, 5 aylık süre içerisinde, elimizdeki yüze yakın dosyayı bitireceğimizi açıkça ilan ediyorum. Artık bundan sonra Anayasa Mahkemesi, Anayasa'da kendisine verilen itiraz ve iptal davaları için öngörülen 5 aylık süre içerisinde kararlarını verip, kamuoyuna kararlarını açıklayacaktır'' diye konuştu.


AA