Genel Kurulda yapılan ikinci tur oylamada, kullanılan 385 oyun 290’ını alan Afyonkarahisar Barosu Başkanı Celal Mümtaz Akıncı Anayasa Mahkemesinin yeni
üyesi oldu.

Oylamada diğer adaylar Ali Dilber 5, Sait Sever 29 oy aldı; 3 oy geçersiz sayıldı, 58 oy da boş çıktı.

Böylece ikinci turda Anayasal düzenlemenin öngördüğü 276 oy çoğunluğu sağlandığı için Akıncı üçüncü tura gerek kalmaksızın bu oylamada seçildi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından birleşime bir süre ara verdi.

Daha önce Sayıştay’ın gösterdiği adaylardan Hicabi Dursun Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti. Bugünkü oylamayla TBMM’deki Anayasa Mahkemesi üye
seçimleri tamamlandı.




-AKINCI’NIN ÖZGEÇMİŞİ-

Celal Mümtaz Akıncı, 31 Ocak 1957 tarihinde Afyonkarahisar’da doğdu.

1982 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Akıncı, 1984 yılında Afyonkarahisar’da avukatlığa başladı. 2001 yılında Afyonkarahisar Barosu Başkanlığına seçilen Akıncı, bu görevini sürdürüyordu. Akıncı, evli ve dört çocuk babası.

Akıncı, AKP’ye yakın bir isim olarak biliniyor. Akıncı, 12 Eylül referandumundan önce anayasa değişikliğine “Evet” denilmesi için çalışma yürütmüştü. Türkiye’de, anayasa değişikliğinin ‘zaruret’ olduğunu belirten Akıncı, “Türkiye darbe anayasasıyla yönetilmemeliydi’ diyerek referandumda anayasaya evet oyu istemişti: “Anayasa değişikliği konusunda yaşanan polemiklere milletimizin ve halkımızın hakemliğinde son verileceğini düşünüyorum. Bu şekilde kapışmaların yanlış olduğunu düşünüyorum.”
TBMM’de Anayasa değişikliği görüşülürken, aralarında Afyonkarahisar baro başkanının da olduğu 13 baro başkanı, bir bildiri yayınlayarak başörtüsü yasağının hiçbir yasal dayanağının olmadığını, keyfi ve fiili bir yasak olarak Türkiye’nin gündemini meşgul ettiğini bildirmişti. Akıncı ayrıca yargı mensuplarının hiçbir dernek ve sendikaya üye olamayacağını belirterek, dönemin YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun ‘Ergenekon soruşturmasını polis sürdürüyor’ şeklindeki sözlerini eleştirmişti. Akıncı bu konuda, “Hukuk devletinde polis kolluk kuvvetidir. Soruşturmaları hâkim ve savcılar yürütür. YARSAV Başkanı ‘Tüm gözaltılar ve tutuklamaları polis yapıyor’ diye konuşuyor. Böyle bir şey yok. Soruşturmayı yürüten savcıyı ve hâkimi kukla haline getiriyor” demişti. (Vatan)



İKİNCİ TURDAKİ OYLARIN DAĞILIMI

Celal Mümtaz Akıncı: 290
Ali Dilber: 5
Sait Sever: 29
Geçersiz: 3
Boş: 58