Hak ihlalleri konusunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı tanınan vatandaşlardan Yüksek Mahkeme'ye ilginç başvuru girişimleri oldu.

Bunlar arasında, futbolda "üç büyükler"in sürekli şampiyon olmasının engellenmesi de bulunuyor.

Mahkeme, vatandaşları bilgilendirmek için broşür hazırlığına başladı.

12 Eylül referandumunda düzenlenen "bireysel başvuru hakkı" ile vatandaşların devlet uygulamalarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalarının yolu açıldı. Anayasa ve sonradan çıkarılan uyum yasalarına göre vatandaşlar bu haklarını 23 Eylül'den itibaren kullanabilecekler ve Anayasa Mahkemesi başvuruları bu tarihten sonra kabul edip incelemeye başlayacak. Başvuruların, temel insan hakları konularını kapsayan mahkeme kararları veya devletin diğer uygulamalarına karşı olması gerekiyor ancak Türkiye için yeni olan bu uygulama daha başlamadan Anayasa Mahkemesi'ne başvuru girişimleri oldu. Mahkeme yetkililerinden alınan bilgiye göre, henüz uygulama başlamadığı için kabul edilemeyen bu başvuru girişimleri arasında fanatik futbol taraftarlarının dilekçe verme teşebbüsleri dikkat çekti. Bir vatandaş; futbolda sürekli Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın şampiyon olduğunu böylelikle kendi taraftarı olduğu takımın hakkının yenildiğini belirterek, Yüksek Mahkeme'den bu soruna çözüm bulunmasını istedi. 
 
 
'UZAYLILAR BENİ İZLİYOR' 
 
Başka bir vatandaş da kendisini uzaylıların takip ettiğini, elektronik cihazlarla izlendiğini bu konuda derhal önlem alınmasını talep etti. Başvuru tarihi başlamadığı için geri çevrilen bu dilekçede vatandaş, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini savunuyor. Anayasa Mahkemesi, bu tür başvuru girişimlerinin artması üzerine bireysel başvuru hakkının ne olduğu ve ne olmadığını vatandaşın anlayabileceği şekilde anlatmak için broşür hazırlığına başladı. Öncelikle tüm hakimlere, barolara ve vatandaşın ulaşabileceği kamuya açık yerlere gönderilecek olan broşürde, hayali örnekler verilerek hangi başvuruların doğru hangilerinin yanlış olacağı belirtilecek. Broşürde, bireysel başvuru hakkını kötüye kullananlara 2 bin liraya kadar para cezası kesileceği uyarısı da bulunacak. 
 



Sabah