5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ MESAJI
 
“Yargının kurucu unsuru” olarak tanımlanan, demokrasinin, özgürlüklerin lokomotifi biz avukatlar, uygulanan baskı ve fiilen kısıtlanan savunma hakkı ile barolar üzerinde oluşturulmak istenen vesayet arzusu sonucu, mesleğimiz ve etkisizleştirilmek istenen savunma hakkı için mücadele etmek zorunda bırakıldığımız bir dönem yaşıyoruz;  bu nedenle de, savunmanın etkin savunulabilmesi için ortak bir güç oluşturulmasının önemle altını çiziyoruz.
 
Tarih boyunca haksızlıklara karşı hep mağdurun yanında yer almış bir mesleğin mensupları olarak, tüm toplumsal muhalefet odaklarının susturulmaya çalışıldığı bu zor süreçte, bizlere umut bağlayan milyonlarca yurttaşımızın yanında hukuk dışı uygulamalara karşı, bireyin ve toplumun hak ve özgürlüklerinin kararlı savunucuları olduk ve olmaya da devam edeceğiz.
 
Etkin ve adil hüküm, avukatın, hakim ve savcı karşısında eşit haklarla donatılmasıyla mümkündür; ancak bu halde adalet mülkün temeli olacak ve yargı adalet dağıtabilecektir.
 
Görev ve sorumluluk bilinci ile Bizler;
• Hukukun üstünlüğünden yana tarafız.
• İnsan hak ve özgürlüklerinden yana tarafız.
• Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığından, üniter yapısından ve Türk Milleti’nin bölünmez bütünlüğünden yana tarafız.
• Çağdaş hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan, vicdanları kanatan her türlü hukuk dışı uygulamalara kararlılıkla karşı çıkanlarız.
• “Sanıktan delile gitmeye çalışan”, “suçsuzluğunu ispat et” diyen faşist engizisyon metodu karşısında tarafız.
• "Bağımsız yargı ve savunma", “ölçülülük”, “elverişlilik”, “masumiyet”, “adil yargılanma hakkı" ve benzeri temel ilkeleri yok farz eden, çiğneyen uygulamalar karşısında tarafız.
• Ve nihayet bizler, savunma hakkının kısıtlanması başta olmak üzere, yasadışı dinlemelere ve fişlemelere karşı, infaza dönüşmüş haksız ve uzun tutuklamalara karşı, “gizli tanık” ucubesine, ifade özgürlüğünü fiilen ortadan kaldıran hukuk dışı uygulamalara karşı, kayırmacı yargılamalara karşı, bireyin ve toplumun hak ve özgürlüklerinin kararlı savunucuları olarak tarafız.
 
Biz tüm avukatlar, "Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına bağlı kalacağımıza”, en değerli varlıklarımız üzerine namusumuz ve vicdanımız üzerine and içtik;
 
mesleğimizin tüm zorluklarına ve halen yaşadığımız baskı ve benzeri hukuk dışı uygulamalara karşın, ülkemize, milletimize ve mesleğimize sevgimiz, saygımız ve bağlılığımız gereği, mücadele azmimizden hiçbir şey kaybetmeden, kararlılıkla görevimizi sürdürmeye söz veriyoruz.
 
5 Nisan Avukatlar Günümüz Kutlu Olsun.
 
ANKARA BAROSU YÖNETİM KURULU


hukukihaber.net