Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada 'Avukatın mahkeme salonundan yaka paça dışarıya çıkarılması, açıkça savunma hakkına vurulmuş bir darbedir' ifadeleri kullanıldı.

İŞTE O AÇIKLAMA

"İstanbul Barosu avukatlarından Av. Suat EREN, Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıklar müdafi olarak katıldığı duruşmada, duruşma düzenini sağlayan (!) hakimin kararı ile 2 polis ve 1 özel güvenlik görevlisi marifetiyle zorla ve yaka paça mahkeme salonundan dışarıya çıkartılmıştır. Savunmasını üstlendiği kişilerin vekâletnamelerinin yargılama dosyasında bulunmaması meslektaşımızın savunma yapmasına engel değilken bu durumun duruşma disiplinini bozduğundan bahisle hakim kararı ile müdafiin duruşmadan çıkarılması kabul edilemez.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2/1-c. maddesinde müdafiin, şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukat olduğu; 149/3. maddesinde soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemeyeceği, kısıtlanamayacağı; 289/1-h maddesinde hüküm için önemli olan hususlarda mahkeme kararı ile savunma hakkının sınırlandırılmış olmasının mutlak bozma sebebi olduğu; Avukatlık Kanunu'nda "Avukatlığın Amacı" başlıklı 2. maddesinde yargı organlarının, avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorunda oldukları düzenlemelerine yer verilmiştir.

Hukuk düzeninin korunması ve adaletin gerçekleşmesi amacıyla yapılan yargılama faaliyetinin içinde yer alan ve "Avukatlığın Mahiyeti" başlıklı Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesinde de belirtildiği gibi kamu hizmeti yapan avukatlar, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil ederler. Bu kutsal savunma görevini yerine getiren avukatlar, kamu görevi yapan hakim ve savcılar ile birlikte yargılama faaliyetinin olmazsa olmaz unsurlarıdır.

Kamusal bir hizmeti yerine getiren müdafiin, yargının kurucu unsurları arasında yer aldığı; bağımsız savunma görevini üstlendiği tartışmasız iken meslektaşımızın savunmasını üstlendiği kişilerin vekaletnameleri olmadan bu görevini sürdürme talebinin, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle hakim kararı ile salon dışına yaka paça çıkarılması, açıkça savunma hakkına vurulmuş bir darbedir.

Savunma makamı olmazsa yargılama makamına da ihtiyaç olmaz. Duruşmanın bir disiplin dahilinde yürütülmesi kanun gereği ise de hukukun evrensel ilkeleri gereği savunma hakkının kullanılmasının engellenmemesi esastır. Yargılama esnasında avukatın duruşma salonundan çıkarılarak savunma hakkının açıkça kısıtlanması, adaletin gerçekleştirilmesi noktasında  "o anki duruşma düzeninin sağlanamayacağı" düşüncesinden çok daha vahim sonuçlar doğurmuştur. Unutulmamalıdır ki adil yargılanma hakkı çerçevesinde savunma hakkının yerine getirilmesi, duruşma düzeninin sağlanmasından daha önemli bir noktada yer almaktadır.

Avukatlık mesleğini ve savunmayı değersiz gösterme çabası, duruşma düzenini sağlama kılıfı ile ortaya konulmak istense de meslektaşımız Av. Suat EREN'e yapılanlar, savunma mesleğini sürdüren tüm avukatlara karşı gerçekleşmiş bir saldırıdır.

Hukukun üstünlüğü ilkelerini dikkate alarak bağımsız savunma erkinin korunması amacıyla avukatlık mesleğine hizmet amacı doğrultusunda çalışan Avukat Hakları Merkezi olarak yaşananları kınıyoruz."

ANKARA BAROSU AVUKAT HAKLARI MERKEZİ

hukukihaber.net