Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Salih Akgül, genel kurulun açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmasında, yargıç güvencesi ve yargı bağımsızlığının yargı gücünü kullananlar için değil hukukun üstünlüğü için gerekli olduğuna dikkat çeken Akgül, Ankara Barosu'nun hemen her genel kurulunda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının eleştirildiğini, Adalet Bakanı ve müsteşarının kurulda bulunmasının sakıncalarının anlatıldığını kaydetti.

Anayasa'da yapılan değişikliklerle ilgili eleştiriler ve önerilerin dikkate alınmadığını savunan Akgül, "Adalet Bakanı ve müsteşarın HSYK'daki doğal üyelikleri korunmuştur. Bu haliyle yapılan anayasa değişikliği Baro tarafından daha önce ifade edildiği gibi yeterli ve inandırıcı olmamıştır. Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) 2007'de hazırladığı anayasa önerisini bugünkü modelden daha demokratik, daha çağdaş buluyoruz" dedi.

Avukatlık ve hakimlik yapmak isteyenlerin tek sınavla staja kabulünü, avukatlık ve hakimlik stajının bir bölümünün birlikte yapılmasını ve staj sonunda avukat stajyerleri için TBB tarafından ikinci bir sınav yapılmasını önerdiklerini ifade eden Akgül, avukat stajyerlerinin özlük haklarının hakim stajyerleriyle eşitlenmesinin de önemli olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, genel kurulda bugün baro yönetimi faaliyet ve hesap raporları ile denetleme kurulu raporları okunarak ibraya sunulacak. Ayrıca, baronun gelecek 2 yıla ilişkin bütçesi ve diğer bazı konuları da görüşülecek. Genel Kurul, yarın yapılacak seçimlerle sona erecek. Seçimlerde, baro başkanının yanı sıra yönetim kurulu, disiplin kurulu, Türkiye Barolar Birliği delegeleri ile denetleme kurulu üyeleri de belirlenecek.

Baro başkanlığı için ise Demokratik Sol Avukatlar grubu adına Metin Feyzioğlu, Baroda Birlik grubu adına Aydoğan Koru, Çağdaş Avukatlar grubu adına Ziynet Özçelik, Yeni Sol-Üçüncü Yol grubu adına Bülent Turhan Gündüz ile Devrimci-Demokrat Avukatlar grubu adına Tevfik Demir yarışacak. (Anka)