Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Avukatlar ve yakınlarının katıldığı törende genç meslektaşlarına cesur olun mesajı veren Baro Başkanı Av. Zafer Kazan tarihten örnekler verdi.

DEĞİRMENCİNİN HUKUK MÜCADELESİ

1700’lü yıllarda Almanya Kralı 2. Friedrich ve bir değirmenci arasında yaşanan ve tarihte adalet kavramının en çarpıcı örneklerinden biri olan ‘Berlin’de hakimler var.’ sözünü hatırlatan Başkan Kazan, hukuk, adalet ve demokrasi kavramlarının henüz tartışıldığı Ortaçağ dönemlerinde yerini krala satmak istemeyen bir değirmencinin verdiği hukuk mücadelesini anlattı.

“ADALET BİR GÜN HERKESE LAZIM OLUR”

Başkan Kazan: “Düşünün ki ortaçağda değerinin çok daha üstünde teklif edilen paraya rağmen toprağını satmayan değirmenciye, Kral 2. Friedrich’in ‘Ben kralım istersem değirmenini yıkarım’ sözü üzerine, yargısına inanmış bir değirmenci kralın karşısında direniyor ve bugün tarihe geçen o cümleyi söylüyor; ‘Unutmayın ki, Berlin'de hakimler var. Hiçbir güç, hiçbir iktidar, kral dahi olsa adaletten üstün değildir!’ İşte bunu söyleten güç adalettir ve adalet bir gün herkese lazım olur, bazen bir değirmenciye bazen bir krala çünkü adalet herkese eşittir.” şeklinde konuştu.

“BUGÜN SARAYLARIN YANINDAN KUŞ DAHİ UÇAMAZKEN”

“Bu gün sarayların yanından kuş dahi uçamazken 1700’lü yıllarda adalet, kral ile bir değirmenciyi komşu yapıyor. Neden? Adalete ve hukuka duyulan saygı yüzünden.” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Kazan Avukatlık mesleğine başlayacak olan genç meslektaşlarına seslendi:

“ANKARA'DA HAKİMLER VAR DEDİRTMEK İÇİN”

“Biz barolar ve baroları baro yapan avukatlarımız, bu örnekten yola çıkarak adalet anlayışını Türk Yargısına hakim kılmak için, Ankara’da hakimler var dedirtmek için bizlere çok büyük bir sorumluluk düşüyor. İşte bugün o değirmencinin cesareti ile adalet diyeceğinize, hukukun üstünlüğü için mücadele edeceğinize inanıyor ve aramıza hoş geldiniz diyorum.”

Genç meslektaşlarını ve ailelerini tebrik eden Başkan Kazan Av. Yusuf Topaloğlu ve Av. Recep Hacıeyüpoğlu ile birlikte avukatlara ruhsatnamelerini takdim etti.