Ankara Barosu, avukatlara yönelik 2006 yılında barokart uygulamasını faaliyete geçirdi. Avukatlara aidatlarından kesinti yapılmak suretiyle verilen kartlarla, avukatların adliyeye giriş çıkışlarını sağlamalarından, adliyedeki tüm işlemlerine kadar barokart geçerli. Ancak Ankara Barosu'nun 19 Mart 2007 tarihinde 'barokart'ın marka tescilinin özel bir şirket adına yaptırıldığı tespit edildi.

Bunun üzerine Avukat Aydoğan Koru tarafından Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne dava açıldı. Ayrıca baro yönetimine de bu konuda yazılı müracaatta bulunuldu. Ancak Ankara Barosu'ndan geçen iki yıl içinde bir cevap alamayan avukatlar, çareyi toplu halde mahkemeye başvurmakta buldu. Mahkemeye dava dilekçelerini sunan avukatlar adına konuşan Baroda Birlik Grubu Dönem Başkanı Avukat Özgür Salman, Ankara Barosu'na bağlı avukatlar tarafından oluşturulan, satın alınan, finanse edilen, kullanılan ve yaygınlaştırılan bir değerin daimi olarak tüm kurumsal kıymet haklarının süresiz özel bir şirkete ait kılınmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Avukatlar için çıkarılan ve özel bilgilerin bulunduğu kartların başka bir şirkete devredilmesinin kanunda da yasak olduğunu vurgulayan Salman, bu uygulamanın derhal iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ankaralı tüm avukatları bu konuda duyarsız olmamaya çağıran Salman, "Bugün hukuk fakültesi öğrencilerinden stajyer avukatlara kadar geleceğe bırakılacak değerlerin özel şirketler eline bırakılması, Ankara avukatları adına sessiz kalınacak bir durum değildir. Barokart'ların gerçek anlamda baromuz adına tescil edilmesi için Sezar'ın hakkının Sezar'a, avukatın hakkının avukata teslim edilmesi için tüm meslektaşlarımızı açılmış bulunan davaya müdahil olmaya davet ediyoruz." dedi.


(CİHAN)