Toplantıda konuşan Arabuluculuk Gönüllüleri sözcüsü Arabulucu-Avukat İhsan Berkhan, tüm arabulucuları kurumsallaşmaya ve Türkiye’deki yeni sürece katılmaya davet etti. Berkhan, “Arabulucuların mesleki sorunlarını masaya yatırma ve çözme konusunda örgütlenme zamanı gelmiştir.Artık, başta ADB, Barolar, üniversiteler ve mesleğin diğer paydaşları olmak üzere birlikte, entegre bir çalışmanın içerisine girme zamanı gelmiştir.” dedi.

Arabuluculuk Gönüllülerinin faaliyetlerini ve yaptıklarını anlatarak video gösterimi sunan Arabulucu-Avukat İbrahim Aycan, Arabuluculuk Gönüllülerinin çalışmalarının dernek kurulduktan sonra da hız kesmeden devam edeceğini vurgulayarak “Mesleğin yükselmesi, dostluklarımızın gelişmesi ve tüm Türkiye’deki arabulucuların işbirliği içerisinde olması için gayret göstereceğiz.” dedi.

Toplantıda gözler Adalet Bakanlığı adına katılan Daire Başkanı Hakan Öztatar’ın üzerindeydi. Daire Başkanı, arabulucuğun gelişmesi ve alternatif uyuşmazlık çözümlerinin başında gelen bu mesleğin hak ettiği yere gelmesi için bakanlığın önemli projeleri olduğunu ve yasa değişikliği olabileceği mesajını verdi.  Dünyanın çoğu ülkesinde başarı ile uygulanan bu yöntemin yargının yükünü önemli ölçüde hafifleteceğini vurgulayan Öztatar, kurumsal dirençleri ve yasal eksiklikleri kendilerinin giderebileceğini ancak toplumun arabuluculağa hazır hale gelmesinde meslek mensuplarına büyük görev düştüğünü vurguladı. Arabulucuların ortak talebinin yargı sürecine girmek üzere olan tüm uyuşmazlıkların öncelikle arabulucuya götürülmesi bakımından zorunluluk getirilmesi talebiydi. Öztatar bu konuda pozitif yönde mesajlar verdi.

Toplantıda konuşan İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Ayşe Çakıcı Dağcı ve Mersin Arabulucular Derneği Başkanı Nuriye Bilgin Arabuluculuk Gönüllülerinin üyesi olduklarını, fiilin Danışma Kurulu içerinde de yer aldıklarını belirterek, kendi derneklerinin kuruluş aşamaları ve faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştılar. Başkanlar “En önemli temennimiz  tüm arabulucuların aynı amaç için birlikte mücadele etmesidir.” dediler.

Forum havasında geçen konuşmalar sonunda Avukat-Arabulucu Mehveş Ekşiler derneğin tüzüğünü, kuruluş bildirgesini ve değerler manzumesini üyelere açıkladı. Ekşiler “Tüm meslektaşlarımızı derneğin kuruluşuna katılmaya ve destek vermeye davet ediyoruz” dedi. Bu talebin ardından salondaki Arabulucuların ortak imzası ile Arabuluculuk Derneğinin kurulmasına karar veridi.

Sunuculuğunu Avukat-Arabulucu Özlem Arslan’ın yaptığı toplantıda yazar Salih Koca’nın Bir Çınar Bin İnsan isimli kitabı misafirlere hediye edildi.