Avukat Abdullah Arar, "Avukatlar yeni baro için buluşuyor" adlı programda yaptığı konuşmada, İstanbul Barosunun örgütlü küçük bir grup tarafından kapalı devre yönetildiği söyleyerek hafta sonu yapılacak baro seçimlerinde meslektaşlarından gidişata dur demelerini istedi.

“İstanbul’a Yeni Baro, Baroya Yeni Başkan” sloganıyla, Hukukun Üstünlüğü Platformu adına baro seçimlerine girecek olan Avukat Abdullah Arar seçim sonuçlarından oldukça ümitli olduklarını belirtti. 11-12 Ekim 2014 tarihinde yeterli çoğunluk sağlanamadığı için 18-19 Ekim 2014 günü gerçekleştirilecek olan İstanbul Barosu seçimlerinde 5 adayın yarışacağı kesinleşti.

Baronun güçlü adaylarından Avukat Abdullah Arar’ın “yeni baro” sloganıyla yürüttüğü kampanyaya avukat meslektaşları büyük ilgi gösteriyor.

Topkapı 1453 Sosyal Tesislerinde organize edilen yemekli toplantıya yaklaşık bin avukat katıldı.

Arar, baroyu “avukatlık mesleğinin geliştirilmesi, avukatların önündeki engellerin ortadan kaldırılması, avukatların aşınan itibarinin iadesi ve meslek haklarının tesisi için çalışan meslek örgütü” olarak tanımladı.

Konuşmasının devamında mevcut baro yönetimine sert eleştirilerden yönelten Abdullah Arar, Baro Başkanı Ümit Kocasakal’a cevaplandırması amacıyla 16 soru sorduğunu ancak aylar geçmesine rağmen sorulara cevap verilmediğini anlattı.

“Baro kapalı devre çalışmamalıdır” diyen Abdullah Arar sözlerini şöyle sürdürdü. “Şeffaf, denetlenebilir bir baro olmalı. Avukat, yargı ve adalet meselelerine çözüm arayan bir baro olmalı. ‘Hukuk üstün olsun' diyen, 'üstünlerin hukukuna hayır' diyen bir baro olmalı. Bunun için mücadele eden herkesi saygıyla anıyorum. Kadim bir meslek olan avukatlık payesi bu mesleğin şeref payelerinin en büyüğüdür. Avukatlık bağımsız ve onurlu bir meslektir.” 1988 yılında avukatlığa başladığını anlatan Arar, aradan geçen yıllar boyunca İstanbul Barosunun muhtelif hallerine şahit olduğunu söyledi.

“Baro yönetiminin, insan, hukuk ve adalete dair vizyonu olmalıdır. Mevcut baronun vizyonu yok” şeklinde konuşan Abdullah Arar mevcut yönetimin değişmesinin şart olduğunu ve göreve talip olduklarını tekrar etti. Mevcut baro yönetimin daha çok siyasi parti gibi davrandığını anlatan Abdullah Arar, Ümit Kocasakal’ın baro yönetimini “savaş kabinesi” olarak tanımlamasını “Ne savaşı. Baro adalet için vardır” diyerek sert bir dille eleştirdi.

“Meslektaşlarımız bu anlayışa 'dur' demek zorundadır” diyen Arar, avukatlık mevzuatına yaraşır bir anlayışla, avukatlık onuruna yakışır bir baro oluşturmak istediklerinin altını çizdi.

Arar konuşmasını şöyle tamamladı: “Evvela insanız, sonra avukatız. 32 bin avukatın cinsiyeti, dili, dini, mezhebi, siyasi, ideolojik görüsü ne olursa olsun birlikte çalışmalıyız. Avukatlık, mesleki problemlerin kuşatması altındadır. Bunları çözmeliyiz. Hep birlikte yeni bir baro inşa edebiliriz. Yeni baro, aktif, çalışkan, çözüm odaklı, sosyal ve şeffaf olmalı. Kalan günlerdeki çalışmalarımızı bu askla yapmamız lazım."

Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanı Adem Yıldırım da konuşmasında "Platform olarak çeyrek asri doldurmanın ve her zaman her yerde hukukun üstünlüğünü savunmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz" diyerek, yapılacak yeni anayasada hukukun üstünlüğünün vurgulanması gerektiğini ifade etti.

Etkinlik, Abdullah Arar ve listesinde yer verdiği yönetim kurulu üyeliği adaylarının sahnede toplu fotoğraf çektirmesiyle son buldu.

Kaynak: İHA