Askeri casusluk davasının da görüldüğü İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Şeref Akçay'ın emekliliğini istediği öğrenildi. HSYK'nın ise Akçay'ın bu talebini onayladığı ifade edildi.

Akçay, son dönemde özellikle Balyoz davası sanıklarının tahliyesi yönünde verdiği şerh kararlarıyla gündeme gelmişti. Başkan Akçay'ın verdiği üç muhalefet şerhinde benzer gerekçeleri sıralayarak Balyoz sanıklarının serbest bırakılmasını istemişti.

Akçay'ın şerh gerekçesinde, "Demokrasilerde halkın seçtiği siyasi iktidarın yine bunun dışında hangi nedenlerle olursa olsun, görevden uzaklaştırılması kabul edilir bir şey değildir ve sanıkların yargılanmaması gerektiğini kimse söyleyemez." ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Akçay, "Sorulması gereken soru, sanıkların 5-7 Mart 2003 tarihindeki bu toplantıdan sonra bu eylemlerini devam ettirecek herhangi bir faaliyette, herhangi bir icrai faaliyette bulunmuşlar mıdır? sorusudur. Gerek iddianamenin tümünde gerek iddianame açılana kadar dosyaya konulan CD'lerde, gerek iddianameden sonra Gölcük'te çıktığı belirtilen dosyalarda bu tarihten sonra sanıkların eylemleri devam ettirdiğine dair veya bu iradeyi taşıdıklarına dair herhangi bir delil yoktur Bu nedenlerle, itirazların kabul edilmesi görüşünde olduğum için çoğunluğun görüşüne katılmıyorum." demişti.



Cihan