Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Sorunumuz hakim, savcı, avukatın, bu üçlünün eşitliğidir ve avukatın kurucu unsur olarak hakim, savcı ve idare nezdinde bir türlü içselleştirilmemiş olmasıdır" dedi.

Feyzioğlu, Amasya'da bir otelde düzenlenen adli yıl açılış programında yaptığı konuşmada, sorunlarının hakim, savcı ve avukatın eşitliği konusunda olduğunu söyledi.

Demokrasi, özgürlük, insan hakları ve adil yargılama istediklerini belirten Feyzioğlu, amaçlarının "bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu" ifade ederek, sorunların konuşarak, diyalog ve hoşgörüyle çözülebileceğine inandıklarını dile getirdi.

"Sorunumuz hakim, savcı, avukatın, bu üçlünün eşitliğidir ve avukatın kurucu unsur olarak hakim, savcı ve idare nezdinde bir türlü içselleştirilmemiş olmasıdır" diyen Feyzioğlu, şöyle devam etti: 

"Bu içselleştirmeyi yapabilmek adına biz HSYK ve Adalet Bakanlığı ile yakın işbirliğine açığız ve bunun bütün kanallarını da açık tutuyoruz. Danıştay'ın meslek kurallarımıza ilişkin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararının gerekçe kısmına itirazımız var. Bu gerekçe bizi hakim ve savcılara kıyasla eşit statüde bulunmaktan alıkoyuyor. Sorunumuz kurucu unsur olarak eşit statüye sahip olmamaktır. Hüküm fıkrasına ilişkin bir itirazımız dile getirilmemiştir. Gerekçeye ilişkin getirilmiştir. Bu gerekçeye bakıldığında bir avukat, yargılama sırasında bir makine mühendisiyle, bir eczacıyla, bir tornacıyla, bir pazarcıyla aynı pozisyona indirgenmiştir. Biz elbette ki halkın içindeyiz. Zaten itirazımız da haklarını savunduğumuz yurttaşların bu haklarını ancak savcı ve hakimle eşit statüde olursak savunabileceğimizdir. Dolayısıyla itirazımız kendi adımıza değil, 76 milyon yurttaşımızın adınadır. Bunu ben milletimin anladığına eminim."

Feyzioğlu, daha hoşgörülü, eleştirilere çok daha tahamüllü, en haklı basit eleştirilerin bile hakaret kabul edilmediği, sorunların kavga ve tehdit ederek değil diyalogla çözüldüğü, insanların birbirlerini anlamaya çalıştığı, mutlu ve huzurlu bir adli yıl olmasını diledi.

Programa, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Tokgöz ve davetliler katıldı.