CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, Maltepe Çocuk Cezaevi’nde bir avukatın parmakları ve kafası kırılana kadar cezaevi müdüründen ve gardiyanlardan dayak yiyip yemediğini sordu. Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Silivri Kadın Kapalı Cezaevi’nde kadın mahkûmlara ‘kadınlık onurları’ aşağılanarak işkence yapıldığı ve bir kadın mahkûmun, kafasının duvarlara vurulduğu, bu nedenle burnundan kan geldiği, hücre içinde bulunan dikiş iğneleri batırılarak acı çektirildiği ayrıca göğüs uçlarından sıvı akıncaya kadar sıkılarak hem işkence yapıldığı hem de taciz edildiği iddialarının doğruluğunu soran İlgezdi’ye Adalet Bakanlığı'ndan skandal yanıtlar geldi.

‘Ufak tefek çizikler’

Maltepe Çocuk Cezaevi’nde parmakları ve kafası kırılan avukatın “kendi kendisini darp ettiği”ni ileri süren bakanlık, yanıtında, avukatın, müvekkilinin açlık grevinde olduğunu belirterek nöbetçi müdürün odasında yaptığı görüşme sırasında tehdit ve ithamlarda bulunduğunu, kurumu ve çalışanları tehdit ettiğini öne sürdü. Avukatın slogan atmaya başlaması ile kurum dışına çıkarılmasına karar verildiğini iddia eden Bozdağ, bu sırada avukatın kendisini yaraladığını ileri sürdü.

Bozdağ, olayı şu şekilde anlattı: “El ve ayaklarını kullanarak direnen avukatın dışarı çıkarılması sırasında kendisine refakat eden memurlar, koluna girmiştir. Kendisine zarar vermemesi için koluna girilmesi suretiyle avukat kurum dışına çıkarılmıştır. Kurum dışına çıkarıldığında ise memurun kollarını bırakmasıyla avukat kendisini yere atmıştır. Yere düşme sırasında da avukatın elinde ‘ufak tefek çizikler’ meydana gelmiştir.”

Avukatın kendi kendisini yaraladığını iddia eden bakanlık, buna rağmen kurum çalışanları hakkında idari ve adli soruşturma açıldığını da belirtti.

İğneli işkenceye yanıt yok

Silivri’de kadınlara yönelik iğneli işkenceye herhangi bir yanıt vermezken, neredeyse her mahkûma bir gardiyan düştüğü açıklandı.

Bakan, cezaevinde 42 kadın mahkûm için 32 kadın gardiyanın görev yaptığını belirtti. Kadın mahkûmlara ilişkin işkence iddialarının yalan olduğu belirtildi. Kadın mahkûmların şikâyetçi olmadığını ve işkence iddialarının asılsız olduğunu söyleyen Bozdağ, buna rağmen bir mahkûmun yaralandığını, revire çıkmak istediğini ve parmağına “atel” takıldığını, kadın mahkûmun 20 günü bu şekilde geçirdiğini anlattı. Bozdağ, işkencenin olmadığını belirttiği yanıtında, gardiyanlara yönelik soruşturma açıldığını ifade etti.