Avukatlık mesleğindeki kalite düşüklüğü son yıllarda sık sık gündeme gelen bir konu. Kolay yoldan girilen ve bitirilen onlarca hukuk fakültesinden mezun olanların kolayca girebildikleri tek meslek avukatlık.

Avukat Melih Altıkardeş'in 'Avukat-Hakim-Savcı Tüm Hukukçular Omuz Omuza!' facebook grubunda "Geçenlerde benzer bir durum paylaşılmıştı yok artık demiştim bizzat başıma geldi.:) Kambiyo takibi ve itiraz dilekçesi. Sicil no itibarıyla meslektaşımın yaklaşık 7 yıllık tecrübesi olduğunu tahmin ediyorum. Buyrun burdan yakın." diyerek paylaştığı dilekçe görseli günün tartışma konusu oldu.

Bursa 3. İcra Dairesi Müdürlüğü'ne verilen dilekçede kullanılan 'mürekkep yaşı' ifadesi ilgi çekti. Dilekçeyi yorumlayan avukatlar 'Çok kötü durum çok - Meslek nereye gidiyor?' diyerek tepkilerini gösterdi.(hukukihaber.net)

İşte o dilekçe ve hukukçuların yorumları



- Çok kötü durum çok...

- Kötüden ziyade tam bir skandal.

- Kambiyo senedine dayalı takiplerde tüm itirazlar icra mahkemesinde açılacak dava ile ileri sürülür.

- Kambiyo senedi ile yapılan icra takibi var, bu takiplerde itirazı icra müdürlüğüne yapamayız. İcra mahkemelerine itiraz yapılır. Buna FATAL ERROR denir sanırım.

- İcar yazmış aslında da sonradan farkedip araya a'yı sıkıştırmış.. Diğer a'yı da silseydi iyiydi..

- Mürekkep yaşı ney lan

- Amerikan filmleri biraz fazla kaçmış galiba

- Mürekkep yalamış bir arkadaşa benziyor bence tadından anlar

- Yazışmalar hakikaten bu kadar özensiz mi oluyor? Gecen gün hukum tebligi Şırnak yerine Tekirdaga gönderilmiş.Yazışma,sayfa duzeni cok kotu. insan biraz dikkat eder özenir. Su an calistigim kurum bu konuda daha özenli gibi geldi. Kanser ederler adamı

- İcra Dairesi'nden Gramofoloji tetkiki isteyeydi

- Ben okurken bir ara adli tıp kurumuna gönderilmesini isteyeceğinden korktum:)

- Olur mu olur... ek falan diye bir izah yok vekaletnamesini sundu mu acep???

- Bizimde uçak ve araba üreten tesislerimiz var ne olmuş yani!

- Eğer Kambiyo senetleri yoluyla icra takibi yapılmışsa icra hukuk mahkemesine şikayet yoluyla dava açılır. 5 gün içinde. Eğer ilamsız takip yaptı ise ; icra dairesine itiraz edilir 7 gün içinde.

- Takip talebinin iptali ile dosyanın yırtılmasına veya yakılmasına..

- Gambiyo senetlerine mahsus takip taleplerinde takip mesafesi ne kadardı ?

- Sonunda ruhunun teslimi talepli icra emri göndericem o olacak 

- Ana paraya itiraz etmemis ki ama sadece ferilerine ve faize etmis faiz borcun fer'ilerinden degil galiba

- Ya tutarsa demiş Nasrettin Hoca.Tutmayacak nelerin tuttuğunu görür olduk artık bu hukukta

- Bence çok güzel olmuş Allah ne verdiyse canını dişine takmış tüm (!) bilgi birikimini ortaya koymuş :) sonuçta sonradan doldurulan senet senet değildir, senet eş zamanlı doldurulduğu vakit senet vasfındadır işte o kadar !

- Meslek nereye gidiyor?

- Samimi samimi derdini anlatmış. Neden yükleniyorsunuz ki ?

- Gerçekten üzülüyor insan böyle hataları görünce; insanız elbette hatalarımız yanlışlarımız olabılır meslekte ama bazı hatalar var kı bır avukatın asla yapamaycağı hatalardır dersin kı o da yapılırsa bırak bu meslegı dedırtırler adama.!! bir avukat nasıl olurda takip yollarına ıtıraz usullerını bilmez ! bunda hata yok varsada kabul edilemez!!! mesleği bırak kardeşim git arzuhalcılık dahi yapma !!! adliye onlerindeki arzuhalcıler bile bu hatayı yapmıyor artık!!

- Savunma olarak; stajyer uyaptan e-imzalı olarak atmış ya da itirazı hazırlayıp yerime imza atmış gelebilir:) Fazla icra dosyamız yok ya karıştırmışız:)

- Utanmasa ''Hacı böyle senet mi olur .... adamlar döşemiş kafalarına göre o işi geçecen itirazımızı biz yaparız abiiiiiiim ha noolur? kabul olur olmaz oda ance allaaan sonra hakimin takdiri'' yazacakmış zor tutmuş

- Zamanaşımı nedeniyle geçersiz olan bir senedi geçerli hale getirilmesini anlatmış meslektaşımız. İspatı mümkün veya değil o ayrı bir konu.

- 1- Burada usule dair bir eleştiri var.

2- Senedin tahrifatı meselesi , senedin zamanaşımına uğrayıp uğramadığı sorunu , senedin kambiyo senedi vasıflarını haiz olup olmadığı , seçilen takip yolunun meşru olup olmadığı sorunu yasa ve içtihatlar kapsamında dar anlamda şikayet ve/veya itiraz yoluyla Tetkik Merciinin, borcun sebebi, geçersizlik, bedelsizlik, şarta bağlılık , takas , mahsup vs. geniş anlamda uyuşmazlıklar ise geniş yetkili hukuk mahkemesinin inceleme alanındadır. 

3- Şayet görebildiğimizden daha ince detaylar veya taktik amaçlar yoksa bu evrak hukuki bilgisizlik anlamında ciddi bir soruna işaret ediyor.

- Kambiyo senedine özgü takibi itiraz dilekçesi ile durduran adam 

- NE CEVHERLER VAR GIDSKANDIM, bu ancak GISKANILIR kıskanmak az gelir.

- Ben bunlarin uretim olduguna inanmaya başlayacağım artik.

- Doldurma nedir ? bu hukuki terimi ilk kez duydum

- İki yana yasla yapsaydı, beni çok rahatsız etti :) Halkın diline yakın bir dil kullanan halktan bir avukat arkadaş yazmış dilekçeyi. Vatandaş okusa valla bizim avukat döktürmüş der :) İtiraz edeceği yeri karıştırması da dalgınlıktandır, hoş görün. Meslek altın çağını yaşıyor 


hukukihaber.net