MEHMET KURU

Eskişehir’de bir avukatın cep telefonuna kaydettiği hakaret içerikli telefon görüşmesinin ses kayıtları delil kabul edildi. Mahkeme, sanığa 15 ay hapis cezası verdi.

Eskişehir’de bir avukatın cep telefonuna kaydettiği hakaret içerikli telefon görüşmesinin ses kayıtları mahkeme tarafından delil kabul edildi. Mahkeme, avukat Oğuzhan Dayar’a, “Ben evdeyken gel öttürürüm seni, senin avukatlığını, okumuş hırsız.” diyen şahsa hakaret ve tehditten 15 ay hapis cezası verdi.

Mahkumiyete sebep olan olay 2012’nin Ekim ayında yaşandı. Avukat Oğuzhan Dayar, müvekkiline kira borcu bulunan İbrahim B.’yi telefonla arayarak, hakkında icra takibi başladığını, evine haciz gelebileceğini, gerekli ödemeyi yapması halinde icra işleminin düşeceğini bildirdi. Buna karşılık İbrahim B., avukat Dayar’a, “Ben evdeyken gel. Yokken gelme. Ne diyon lan. Öttürürüm seni. Senin avukatlığına, okumuş hırsız.” şeklinde hakaret etti. İbrahim B.’yle yaptığı bu konuşmaları kayıt altına alan Dayar da, ses kayıtlarını delil olarak göstererek savcılığa suç duyurusunda bulundu. İbrahim B. hakkında, “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret ve tehdit” suçundan dava açıldı. Sanık İbrahim B., mahkemede hakkındaki iddiaları kabul etmedi ve ses kaydının haberi olmadan alındığını savundu. Davacı avukat ise sanığın kendisine telefonda tehdit ve hakaret içeren sözler söylediğini dile getirerek, “Sanıkla yapılan görüşmeleri kayda almıştım. Bunlar bilirkişi raporuyla da sabittir. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum.” diye konuştu.

Tarafları dinleyerek, delilleri inceleyen Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Yargıtay içtihatlarına göre avukatın, şüphelinin suç teşkil eden sözler içeren telefon görüşmesini kayda alması ve bu kayıtların sanık hakkındaki kamu davasında delil olarak kullanılmasının yasal olduğuna karar verdi. Mahkeme, sanık İbrahim B.’yi kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın bu cezası 10 aya indirildi. Ayrıca, sanığa tehdit suçundan da 6 ay hapis cezası verildi. Bu ceza da 5 aya indirildi. Cezalarda iyi hal indirimine giden mahkeme, suçun ağırlığı, sanığın daha önce başka suçlara karıştığı ve suçun kamu görevi yapan avukata yönelik işlendiğinden dolayı ertelemedi. Sanık İbrahim B. ise, hakkında verilen bu kararı temyiz için Yargıtay’a taşıdı. Yerel mahkeme tarafından verilen karar onanırsa sanık cezaevine gönderilecek.