ESKİŞEHİR’DE GEZİ OLAYLARI SIRASINDA POLİS ŞİDDETİNE MARUZ KALAN MESLEKTAŞLARIMIZ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

2013 yılı haziran ayında İstanbul’da Gezi Parkı nedeniyle çıkan olayların Eskişehir’de binlerce duyarlı kişi tarafından protesto edilmesi sırasındaki polis müdahalelerinde birçok vatandaşın yanında meslektaşlarımız Eskişehir Barosu üyeleri Av. Alper Can AYKAÇ ve Av. Ayşegül KUMAŞ da işkenceye varan şiddete maruz kalmışlardır.

Polis şiddetinin kabul edilemez olmasının yanında meslektaşlarımızın avukat olduklarını bildirmeleri üzerine daha da kötü muameleye tabi tutulmaları, hiçbir şekilde takipsiz bırakılmamalıdır.

Ne yazık ki meslektaşlarımızın Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları şikayet ve suç duyurusu ilgili Cumhuriyet Savcısı tarafından hiçbir doyurucu araştırma, soruşturma yapılmadan kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile takipsiz bırakılmıştır.

Oysa Av. Alper Can AYKAÇ, kendisine şiddet kullanarak günlerce hastanede kalmasına neden olan polis memur ve amirlerinin bir kısmını tespit ederek Cumhuriyet Savcılığı’na bildirmiştir. Buna rağmen Cumhuriyet Savcısı, şiddet kullanan polislerin kimliklerinin tespit edilemediğinden bahisle kovuşturma yapılmasına yer olmadığı kararı vermiştir.

Ankara Barosu olarak, meslektaşlarımızın avukatlık görevini ifa ettikleri ve müvekkillerinin zarar görmemeleri için olay yerinde bulundukları sırada darp edilmelerini ve sırf avukat olduklarını açıkladıkları için kolluk görevlerinden şiddet görmelerini, avukatlık mesleğine bir saldırı olarak görüyor; yasal sürecin bundan sonraki aşamalarının takipçisi olacağımızı bildiriyor ve Cumhuriyet Savcılarını konuyu titizlikle değerlendirmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI