DAMLA YUR

Soruşturma aşamasındaki bir dosyayı incelemek için adliyeye giden avukat Erdost Balcı’ya soruşturmayı yürüten savcı Mehmet B., ‘Vekaletiniz olmadan dosyayı inceleyemezsiniz’ dedi. Balcı ise savcının bu reddini yazılı olarak sunmasını talep etti. Savcıdan aldığı yazılı yanıtı Sulh Ceza Mahkemesi’ne taşıyan Balcı, buradan çıkan ‘Karar verilmesine yer olmadığına ilişkin karar’ sonrası itirazını Asliye Ceza Mahkemesi’ne gerçekleştirdi. Mahkeme de, savcının verdiği ‘Dosya inceleme talebinin reddine’ ilişkin kararı kaldırdı. Mahkeme kararında, ret kararının Anayasada yer alan hak arama özgürlüğüne, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nde yer alan adil yargılama hakkına ve Avukatlık Yasası hükümlerine aykırı olduğunu belirtti.

‘Memlekette hukuk kalmadı’
Mahkemeden aldığı kararla soluğu tekrar savcının yanında alan avukat Balcı, sonrasında savcı ile aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı; “Savcı bana ‘Vekalet var mı?’ diye sorduğunda ona ‘Gerek var mı?’ diye sormuştum. Kendisi de bana ‘Tabi ki gerek var inceletmiyorum’ demişti. Bunun üzerine ret kararını yazmasını istedim. Vekalete gerek olmadığını biliyordum. Ona da göstermek için durumu yargıya taşıdım. Verilen kararla tekrar savcının yanına gittim ve kararı gösterdim. Savcı dosyayı inceletti ama tepkisi ısrarla ‘Memlekette hukuk kalmadı’ şeklinde oldu. Ardından da vekaletsiz fotokopi alamayacağımı söyledi. Ben de aslında vekaletimin olduğunu açıklayarak haksız olduğunu kendisine göstermek için bu yola başvurduğumu söyledim.” 

Sulh Ceza Mahkemeleri’nden benzer kararların çıktığını ancak ilk defa Asliye Ceza Mahkemesi’nden böyle bir karar çıktığını belirten Avukat Balcı, kararın gerekçesinde de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıf yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Balcı, karara ilişkin, “Avukatlar istedikleri her dosyayı görme hakkına sahip. Çünkü dosyanın ne olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bildikten sonra dosyayı almak isteyebiliriz. Vekaletim olmadan dosya görmek istediğimde böyle durumlarla hep karşılaşıyordum. Benim gibi pek çok arkadaşım da karşılaşıyor. Ve bu karardan pek çok arkadaşım da yararlanacaktır. Vekaletim olmasına rağmen bunu yapma amacım emsal kararın çıkmasıydı. Savcının haksız olduğunu göstermek için yaptım. Avukatla savcının eşit düzeyde olduğu artık öğrenilmeli. Öte yandan beni 4 gündür uğraştırıp müvekkilimin adil yargılanma hakkının da önüne geçildi. Bu sebeple de savcıyı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na da (HSYK) şikayet edeceğim” diye konuştu.

KARAR İÇİN TIKLAYINIZ