Bağımsız Avukatlar Birliği'nden boykota ilişkin yapılan açıklama şöyle;

NEDEN OTOPARK SORUNU?

Avukatların, adalet mekanizmasının en önemli ayağı olduğu ve kamu görevlisi sıfatı bulunduğu düşünüldüğünde avukatlardan otopark ücreti alınması bizim gözümüze çarpan ilk garabettir. Başta bu açık meselenin halli gerektiğini düşündük.

Adliye binaları inşa edilirken hesaba katılmayan avukatlar, binaların işleyişinde de göz ardı edilmektedir. Halkın vergileriyle kamu hizmeti sunmak üzere inşa edilen devasa boyuttaki yapılarda imar yasaları mucibince otopark bulunma zorunluluğu izahtan varestedir. Yani otoparklar da aynı vergilerle inşa edilmiştir.

Alışveriş merkezlerindeki otoparkları dahi halkın yararı için ücretsiz hale getiren mevcut idare, adliye binalarındaki otoparkların işletimini ortaklık yapısı şüpheli bir şirkete tevdi etmiştir.Üstelik uygulanan ücret fahiştir, otopark giderlerinin amortismanını değil işletmeci şirketin kazanç sağlamasını hedeflemektedir.

NASIL BİR KAMPANYA?

Avukatların birçoğunun bu konuda aynı fikirde olması bizi harekete geçirdi. Meslektaşlar arasında yapılan sohbetlerde bu sorunun çok dikkat çektiğini gözlemledik. İstanbul Barosu'ndan alınan izinle afiş ve imza kampanyası başlattık.

İstanbul ve Anadolu Adliyelerinde baro odalarına asılan afişlerde kampanyayı ve düşüncelerimizi paylaştık. Baro odası görevlilerine emanet ettiğimiz dilekçe ve imza föylerine meslektaşlarımızın desteğini talep ettik. Baro odası görevlileri dahi bu meseledeki haklılığa binaen kampanyaya büyük bir özveriyle sahip çıktılar. Kendilerine sonsuz teşekkür ediyoruz.

DESTEK VAR MI? KAÇ İMZA TOPLANDI?

Açıkçası yoğun bir destek oldu. Baro odasında görevli bir arkadaşımız "Hiç bir imza kampanyasına böylesi bir katılım görmedim" diyerek hayretini dile getirdi.
En son saydığımızda yaklaşık 1700 imza toplanmış olduğunu gördük. Stant kurulmadan, imza toplamak için herhangi bir görevlendirme yapmadan bu sayıya ulaşmamız, istediğimiz uyanışa işaret ediyor. Bu bizi memnun etti. Adliyeleri aktif kullanan avukatların büyük çoğunluğu bu davayı desteklemesi memnuniyet verici.

BAŞVURULAR YAPILDI MI? MUHATAPLARDAN CEVAP VAR MI?

Meslektaşlarımızın incelemesine sunulan dilekçelerin altına toplanan tüm isim ve imzaların sureti eklenerek İstanbul ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Adalet Bakanlığı'na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurular yapıldı.

Bu başvurular bilgi edinme amaçlıydı. Zira otoparkların hangi idari kararlarla, ne tür sözleşmelerle işletildiğine dair elimizde resmi belgeler bulunmuyordu.Gelen yazı cevaplarına göre teklif ve dava açma haklarımızı kullanmayı düşünüyoruz.

SAVCILIKLARIN BAKIŞI NASIL?

Özellikle Başsavcılıkların durumu anlayacağını düşünüyoruz.Bu yüzden de kendilerine Otopark İşletim Teklifleri sunduk.Bu tekliflerde özetle otoparkların, Avukatların kullanımına barokart okutulmak suretiyle ücretsiz olarak kullanılması ve işletilmesinin İşyurtları Kurumuna verilmesini talep ettik.

TEKLİFLER KABUL EDİLMEZSE?

O zaman otoparkların işletilmesine dair idare ile özel şirket arasında yapılan sözleşmenin iptalini ve Avukatlardan ücret alınmasının durudurlmasını konu edinen davalar açmayı düşünüyoruz.

SIRADA BAŞKA MESELELER VAR MI?

Elbette. Bu sadece giriş meselemiz. Şu anda üzünü ile öğrenmiş bulunuyoruz ki yine meslektaşlarımızdan biri olan Mv. Ramazan CAN’ın TBMM Adalet Komisyonuna vermiş olduğu bir kanun teklifi var. Bu tasarı ile 6526 sk. ile kaldırılan müdafiin dosyayı inceleme yetkisine ilişkin sınırlama geri geliyor. Malesef bu röportaj hazırlanırken bu teklif ilgili komisyonda kabul edildi. Bu haksız tasarının kanunlaşmaması için gerekli girişimlerde bulunacağız.

Adli tatilden sonra Avukatlık Kanun Tasarısı ve Avukatlık Sınavı üzerine konuşmayı düşünüyoruz. Bu konuların alt başlığında Avukatlık mesleğinde yeni kademelerin ihdas edilmesi ve gelir kaynaklarının artırılması gündemleri var. Bu gündemleri de yine meslektaşlarımızla paylaşacağız.



BAĞIMSIZ AVUKATLAR BİRLİĞİ KİMDİR?

Bağımsız Avukatlar Birliği, Avukatlık mesleğinin içerisinde bulunduğu sorunların çözümüne odaklanmış bir meslektaş birliğidir. Av. Erkan ERYILMAZ, Av. M. Tarık GÜLERYÜZ, Av. Mahir ORAK, Av. M. Baki ÖZKARA, Av. M. Alper GÜNAY, Av. Murat YILDIZ, Av. Soner TERZİ, Av. Melis KESER ve Stj. Av. Ertuğrul ÖZARSLAN tarafından kurulmuş, genç ve dinamik bir kadromuz var.Önümüzdeki meselenin çözüm yoluna konulmasından sonra kurumsal bir genişleme düşünüyoruz.

Özellikle belirtmek isteriz ki, en başta Adalet Bakanlığının, devamında yasal ve sivil meslek örgütlerinin, genelde Avukatlığın başlıca sorunlarıyla ilgilenmek yerine, siyasi, fikri ve  tali gündemlerle meşgul olmaları bizi kendi içimizde çözüm aramaya sevk etti.

Avukatlar dahi, çalışma temposu nedeniyle olsa gerek, şu an içinde bulunduğu vahim durumu kanıksamış durumdalar.
Kısaca, tüm siyasi ve fikri yapılanmaların ötesinde Avukatlık mesleğini odağa oturtup, çözümü resmi mercilerden beklemek yerine, bir adım, bir kıvılcım kendimiz başlatıp, tüm avukatları bu uyanışa dahil etmek üzere kurulmuş bulunmaktayız.

AMACI NEDİR?

Kuruluşun özünde, Avukatlık mesleğini dibe çeken sorunların çözümü ile mesleğin saygınlığını istenen seviyeye çekme amacı yatmaktadır
Ortada her geçen gün biraz daha derinleşen sorunlar yumağı var.
Malumunuz ülkemizde Avukatların çalışma ortamları ve şartları hakkındaki teorik ve pratik düzenlemeler onlara sorulmadan, onların fikri alınmadan yapılır.Şu an mücadele etmekte olduğumuz bir çok sorun bu dışlamanın eseridir.

Avukatların meslekleri hakkında bile takdir veya söz hakkı olmadığı bir düzende, adalet düzeninde rol alması düşünülemez.Kendini hakkını savunamayan bir savunma makamı düşünülebilir mi? veya kendi hakkını aramaktan aciz bir vekalet kurumu?

Avukatların erezyona uğrayan saygınlığının en temel sebebi, takdir ve söz haklarının ellerinden alınmasıdır bizce.



twitter.com/bagimsizavbir  /   facebook.com/bagimsizavukatlarbirligi