Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, duruşmalara baş örtüsü ile girilmesi konusunun yaklaşık bir aydır hem Türkiye gündemini hem de avukatları meşgul ettiğini belirterek, “Duruşmalara baş örtüsü ile girilmesi konusunda Danıştay yeni bir karar daha verdi. Danıştay’ın daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararına Barolar Birliği bizim tüm muhalefetimize rağmen itiraz etmişti. Yapılan itiraz ile ilgili olarak Danıştay İdari Davalar Dairesi bir inceleme başlatmıştı. Bu itiraz ile ilgili olarak ‘ret’ kararı verildi” dedi.

Sürecin bir ay önce verilen karar üzere devam ettiğinin altını çizen Konaç, “Şu anda avukat meslektaşlarımız baş örtüsü ile birlikte rahatlıkla duruşmaya girip çıkmaya devam edecek. Yasal süreç tamamlanıncaya kadar başından beri tüm adliye camiasını sağduyulu olması için uyarmıştım. Bu konu ile ilgili olarak özgürlüklerin yanında olmamız gerektiğini ifade etmiştim. Danıştay, vermiş olduğu karar ile birlikte özgürlüğün yanında olacağını bir kez daha tescillemiş oldu” ifadelerini kullandı.

Kayseri Barosu’na kayıtlı avukatlardan Fatma Solak, daha önceleri duruşmalara başı açık olarak girmek zorunda olduklarını anlatarak, “Zaten başı kapalı olarak duruşmalara girmemizi yasaklayan herhangi bir kanun maddesi yok. Sadece meslek kuralı olarak bir yasak getirilmişti. Bu durumda çok değişik sıkıntılar yaşıyorduk. Duruşmalara istediğimiz gibi özgür olarak giremiyorduk. Bu konuda mağduriyetimiz vardı” diye konuştu.

Solak, Danıştay’ın vermiş olduğu karar sonrasında herhangi bir sıkıntı veya tepki ile karşılaşmadıklarının altını çizerek, “Hakimler ve adliye çalışanları uygun bir şekilde karşıladı. Bu daha önce verilmesi gereken bir karardı. Geç olsa da yerini bulduğu için mutluyum” diye konuştu.

BAŞÖRTÜLÜ AVUKAT DANIŞTAY’IN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINI YORUMLADI

Danıştay 8. Dairesi’nin, avukatların 'başları açık' görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurmasını yorumlayan avukat Ayşe Yüreklitürk; “Karar kadın hakları ihlalinin de önüne geçmiştir. Yasaksız bir Türkiye anlamında çok mutluyuz” dedi.

Danıştay 8. Dairesi, 20. maddedeki 'Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar' düzenlemesindeki 'başları açık' ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurdu. Yürütmenin durdurulmasını yorumlayan İzmirli avukatlardan Ayşe Yüreklitürk, avukatlar olarak sevinçli olduklarını söyledi. Avukatlık mesleğinin insan hak ve temel özgürlüklerinin savunulması olduğunu belirten Avukat Yüreklitürk; şöyle konuştu: "Mesleğimizi yaparken özgürlüklerimiz anlamında yasaklarla çevrili olduğumuz için savunma hakkımızı kullanamıyorduk. Yürütmeyi durdurma kararından sonra ben ve meslektaşlarım başörtülü girmeye başladım. İzmir Adliyesi’nde birçok hakim duruşmalara kabul etti bazıları şikayet etti. Ama İzmir Barosu da özgürlükçü bir düşünce yapısına sahip olduğu için hakkımızda henüz bir işlem yapılmadı. İnsanların inançlarını yaşamaları bir hak ve özgürlüktür. Karşı tarafında buna uyması bir yükümlülüktür. Bu görevin yerine getirilmesi gerekiyordu. Türkiye’nin normalleşme sürecinde demokrasi anlamında çok güzel bir adım atıldığını düşünüyorum. Yasaksız bir Türkiye anlamında çok mutluyuz”

Türbanın siyasal bir simge olarak görülmemesi gerektiğini hatırlatan Yüreklitürk, kararın kadın hakları ihlalinin de önüne geçtiğini ifade ederek şunları söyledi: “Türbanlı avukatların duruşmalara girememesi kadın haklarına da aykırı bir durumdur. Çünkü inancımız gereği örtüyoruz. Duruşmaya bu şekilde alınmıyorsak erkekler ideolojileri ne olursa olsun alınıyordu. Bu bir anlamda kadın hakları anlamında da bir ihlaldi. Bence bu ihlalin önüne geçilmiş oldu. Bizim müvekkillerimiz de bizi böyle tercih ederek duruşmaları veriyorlar. Demek ki inancımıza saygılılar. Karşı tarafında buna saygı göstermesini bekliyoruz.”