Manisa Barosu ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) 5 Nisan Avukatlar Günü etkinlikleri kapsamında 'İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku' ortaklaşa meslek içi eğitim semineri düzenledi. Manisa Adalet Sarayı Konferans Salonu'ndaki semineri, çok sayıda avukat izledi. Konuşmacı olarak katılan Yargıtay 22'nci Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Hüseyin Can, işe iade davaları hakkında konuştu. İşe iade davalarının 2003'te Türk Hukuk Sistemi içerisine dahil olduğunu belirten Can, işe iade davalarının hem işçi, hem de işveren açısından oldukça sıkıntılı olduğunu söyledi.

İŞE İADEYLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ
6 aylık süre içerisinde işe giriş çıkışlar konusunda Yargıtay'ın da tartışmalı olduğunu belirten Can, "Altı aylık işçinin kıdemin olması gerekiyor. Bu 6 aylık süre sözleşmenin başladığı anda başlar, fesih işçiye ulaştığı anda biter. Bu iki tarih arasında altı aylık sürenin dolup dolmaması önemli. Bildirim öneli, ihbar öneli süresi dikkate alınmaz. Buradaki sıkıntılardan biri de budur.

Davacı veya vekili ihbar önerisinin bulunmasından sonra dava açıyor ki artık çoğu zaman süre geçmiş oluyor. Burada asıl olan fesih bildiriminin işçiye ulaştığı andan itibaren 30 günlük süre başlamalıdır.

Deneme süreleri de altı aylık süreye dahildir. Sendikacılar ve yer altı çalışanlarında bu süre aranmaz. Bunlar yeni değişikliklerle geldi. Manisa'da 13 Mayıs 2014'te Soma'da yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan faciadan sonra değişti. Artık yer altı işçilerinde ve sendika temsilcilerinde işe iade davalarında altı aylık süre aranmıyor" diye konuştu.

DHA