ÇANAKKALE BARO BAŞKANI AV. BÜLENT ŞARLAN’IN
5 NİSAN “AVUKATLAR GÜNÜ” NEDENİYLE YAYINLADIĞI BİLDİRİ


5 Nisan Avukatlar Gününü, ülke genelinde, savunma hakkının gasp edildiği, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın saldırıya uğradığı, avukatın görmezden gelindiği, zorlaşan ve itibarsızlaştırılmaya çalışılan bir mesleğin mensupları olarak buruk duygularla kutluyoruz. 

“Dünya Tarihi Hukukçuları Etkisizleştirenlerin Zulümleriyle Doludur”
Onurlu fakat zorlu, güçlünün değil haklının kazanması için çabalayan biz avukatlar, tarih boyunca insanlığı olumlu etkileme yönünde, insani değerlerin korunması ve yüceltilmesi adına istikrarlı çaba veren bir mesleğin mensuplarıyız. Buna rağmen bugüne kadar geçirdiğimiz süreçte hukuku içselleştirilemeyen toplumlar ve yönetimler tarafından sevilmeyen ve sindirilmeye çalışılan bir kesim olduk. Bir gün herkese lazım olacak hukukun demokratik, adil ve meşru olması için avukatlar sindirilmemelidir. Dünya tarihi, hukukçuları etkisizleştirenlerin yaptıkları zulümlerle doludur.

“Avukatlar, Demokrasinin Teminatıdır”
Bu özel gün sebebiyle belirtmeliyiz ki adaletin tesisinde iddia, savunma ve hüküm üçlüsünün en önemli parçalarından ve görmezden gelinemez güçlerinden biri avukatlardır. İnsanların savunma haklarına katkı sunan biz avukatlar bir yandan da demokrasiye de katkı sunmaktayız. Fakat antidemokratik uygulamalarla karşı karşıya kalanlarda bizleriz.

Bugün vesilesiyle yüksek sesle haykırarak diyoruz ki hukuk devleti olmanın göstergelerinden biri avukatın durumudur. Avukatı, nereden gelirse gelsin baskıya, boyun eğmeye, şiddete muhatap eden toplumların modern toplumlar, devletlerin ise hukuk devleti kimliğinden bahsedilemez. Kaldı ki adaleti mülkün, yani devletin temeli sayan ve adaleti yüce bilen her birey ve devlet, adalet aramanın en önemli parçası olan avukatlara her daim destek olmalıdır. Adaletin ve hukukun üstünlüğü ancak bu durumda mümkündür. Bu durum üzülerek belirtilmeliyim ki hasretini çektiğimizi bir manzaradır. 

“Avukat Yoksa Hukuksuzluk, Hukuk Yoksa Huzursuzluk”
5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle belirtmeliyiz ki, avukatın olmadığı bir düzende hukuksuzluk, hukukun olmadığı bir devlette huzursuzluk vardır. Vatandaşın devlete güven duymasının, vatandaş-devlet ilişkilerinin çağdaş bir düzlemde yürütülmesinin temelinde avukata verilen önem vardır.  İnsanlık onurunun korunması için en önemli çaba avukatlardan gelir.

Cumhuriyetin kazandırdığı modern hukuk sistemi, Türkiye’nin çağdaş bir hukuk devleti olarak uygar ülkeler seviyesine erişmesine katkı sunmuştur. Bu katkıda hiç şüphesiz büyük önder ve ülkemizin modern hukukunun mimarı Mustafa Kemal Atatürk özel bir yer teşkil etmektedir. Onun gösterdiği hedefte Cumhuriyetimizin; demokrasi, hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, laiklik ve çağdaşlık temelinde ilerlemesi için üzerimize düşen görevleri yapmayı avukatlar olarak sürdüreceğiz.

“Türkiye’de Son Saldırı Çanakkale’de Oldu”
Avukata saldırı bir alışkanlık haline gelemez, getirilemez, getirtmeyeceğiz. Maalesef son 10 yılda 300 avukatın saldırıya uğradığı bir ülkede yaşıyoruz. Son saldırı ne acı ki Çanakkale’de, Baromuza bağlı bir meslektaşımız tarafından yaşanmıştır. Ayvacık ilçemizde görev yapan meslektaşımız Av. Yıldırım ÖNEY, 1 Nisan 2013 tarihinde bürosunda saldırıya uğramıştır.  Bu durumu esefle kınıyor, konunun takipçisi olduğumuzu bildiriyoruz. Buna benzer olayların bir daha yaşanmaması dileğiyle, meslektaşımıza, yakınlarına ve yargı çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.

“Herkes İçin Adalet, Adalet İçin Avukat”
Mesleğimiz için özel bir gün olan bugün öncelikle vefat etmiş meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, Çanakkale Barosuna bağlı olarak görev yapan avukatlar olmak üzere ülkemiz genelinde tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü “Herkes İçin Adalet, Adalet İçin Avukat” diyerek kutluyor, herkese saygılarımızı sunuyorum. 

Av. Bülent ŞARLAN
Çanakkale Baro Başkanı


hukukihaber.net