Platform Başkanı Özkan, baronun yetkisinin düştüğünü belirterek, “Avukatlar mağdur. Yedek yönetim göreve başlamalı” dedi.
 
İstanbul Baro Başkanı ve üyelerine açılan dava yönetimin düştüğü tartışmalarını beraberinde getirdi. Hukukçular Birliği ve Hukukun Üstünlüğü Platformu Genel Başkanı Cahit Özkan, Ümit Kabasakal ve 8 yönetim kurulu üyesinin yasal olarak yetkilerinin ortadan kalktığını savuarak baronun yönetimsiz olduğunu belirtti. Özkan, "Baro karar alamamaktadır, imza atamamaktadır. Meslektaşlarımız mağdur oluyor. Yedek yönetimin bir an önce göreve başlaması lazım" dedi.
 
BİLDİRİ YAYIMLADILAR
 
Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesi hakkında Balyoz davası sürecinde yaptıkları açıklamalar sebebiyle TCK'nın 277. maddesince 'yargı görevini yapanı engellemeye teşebbüs' suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu dava İstanbul Barosu'nun düştüğü yönündeki iddiaları beraberinde getirdi. Avukat Özkan, yasal zorunluluklarını yerine getirmeyen baro yönetimine, noter aracılığıyla hazırladıkları bildiriyi ilettiklerini söyledi. Ayrıca söz konusu bildiriyi Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, İstanbul İlk Derece İdari Yargı Adalet Komisyon Başkalığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na da sunduklarına dikkat çeken Özkan, girişimlerden sonuç alamadıklarını belirtti.
 
YASAL ZORUNLULUK
 
İstanbul Barosu'nun kanunen düştüğünü ifade eden Özkan, "Baro yönetimsiz kaldı. Meslektaşlarımızın mağdur olmaması için seçimlerde ikinci en çok oyu alan Hukukun Üstünlüğü Platformu yedek üyelerinin baroyu seçimli olağanüstü genel kurula kadar yönetmesi gerekiyor" dedi. Baro Başkanı Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri hakkında 2 ila 4 arasında hapis istemiyle dava açıldığını hatırlatan Özkan, "Baro yönetiminin, yasalar gereği herhangi bir karara imza atması zaten söz konusu değildir. Bizde bir bildirim hazırlayarak durumu ilgili makamlara ilettik. Şu ana kadar henüz çözüme kavuşmadı. Meslektaşlarımız mağdur ediliyor. Bir an önce yedek yönetim kurulu üyelerinin göreve başlamasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Demokrasiye aşılacak
 
İstanbul Barosu'nun mensubu olmakla her zaman gurur duyduğunu aktaran Özkan, "İstanbul Barosu 135 yıllık bir maziye sahip. Üyesi sayısı itibariyle dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu'nun içinde bulunduğu durum maalesef üzüntü verici" dedi.
 
YARGI CAMİASI ENDİŞELİ
 
Bu durumun başta avukatlar olmak üzere yargı ve hukuk camiasını endişelendirdiğini belirten Özkan, “Sıkıntılı dönemin yine demokrasiye olan güvenle aşılacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.


 
MEHMET ALİ AY - BUGÜN GAZETESİ