İstanbul Barosu Başkanlığının konu ile ilgili açıklaması:

"İstanbul Barosu Başkanlığınca İçişleri Bakanlığına yazılan 10 Ağustos 2010 tarih ve 914 Gündem sayılı yazıya yanıt veren İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, avukatlık kimliklerinin havaalanlarında geçerli kimlik olarak kabul edilmemesi yönündeki uygulamaların sonlandırılması istemini haklı bularak, uygulamanın sonlandırılması konusunda İstanbul Atatürk Hava Limanı Mülki İdare Amirliğinin uyarıldığını bildirdi.
Baro Başkanlığı, Baromuz avukatlarından …’in Başkanlığa sunduğu 21.07.2010 havale tarihli dilekçesinde; Atatürk Havaalanında bilet alımı esnasında avukatlık kimliğinin geçerli kimlik olarak kabul edilmediğini bildirmesi üzerine İçişleri Bakanlığına yazdığı yazıda, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinin 4. fıkrası uyarınca "Avukat kimlikleri, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir" düzenlemesini hatırlatarak uygulamanın sonlandırılmasını ve yasa hükmünün uygulanmasını istemişti.  

İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığının 19.8.2010 tarih ve 2519-147380 sayılı yazısı şöyle:  

İstanbul Barosu Başkanlığına  

İlgi:10.08.2010 tarih ve 914 sayılı yazı.   "İstanbul Barosu Başkanlığı'ndan alınan ilgi sayılı yazı ile Atatürk Havalimanında bilet alımı esnasında avukatlık kimliğinin geçerli kimlik olarak kabul edilmediği, bunun üzerine yapılan müracaata  Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği tarafından yolcuların havaalanına gelişinde ve uçağa binişi esnasında söz konusu kimliğin geçerli belgelerden biri olarak kabul edilemeyeceğinin bildirildiği belirtilmektedir.   Ayrıca, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinin 4. fıkrasında "...Avukat kimlikleri, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir," esasının uygulanması istenilmektedir.   Konuya ilişkin Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı'nın 43. maddesinde havacılık işletmeleri tarafından alınacak güvenlik tedbirleri sıralanırken (ı) bendinde "...Kimliği ispata yarayacak belgeler; nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeler, evlilik cüzdanı, resmi kurum/kuruluşlar tarafından verilen kimlikler sağlık karnesi ve doğumdan bir ay sonrasına kadar olan (ebeveyn kimliği ile birlikte) doğum belgeleridir." hükmü yer almaktadır.   Avukat kimlikleri, Türkiye Barolar Birliği tarafından bastırılıp, düzenlendiği ve barolar birliği de Anayasamızın 135. maddesi hükmü çerçevesinde kamu kurumu niteliğinde olduğundan, yukarıda ifade edilen MSHGP hükmü kapsamındadırlar ve sivil havacılık güvenliği açısından bir engel bulunmamaktadır.   Bahse konu uygulamanın bu doğrultuda Yürütülerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda,   Bilgi ve gereğini rica ederim."  

Mustafa B. Demir Vali Bakan a. Müsteşar yardımcısı "