İşte o öneriler;

1- Hakim - Savcılar için maaş+prim sistemi getirilmeli az çalışan hakim ile çok çalışan hakim arasında fark olmalı. Karar sayısı ve kesinleşen karar sayıları için bir skala yapılabilir.

2- İcra Müdürleri ve hatta müdür yardımcıları hukukçular arasından seçilmeli. (10 yıl içinde kademeli zorunluluk) İlerleyen süreçte mahkeme kalem müdürleri de hukukçular arasından seçilmeli.

3- İcra müdürleri kendi nam ve hesabına çalışmalı işlemler başı kendilerine ücret ödenmeli. (Noterler gibi)
(İcra dairelerinde rüşveti bitireceğini ve böyle bir imtiyaz elde eden hukukçuların yetkilerini, kazançlarını kaybetmemek adına kusursuza yakın iş çıkaracaklarını düşünüyorum. İşlem ve kararları icra hakimleri denetiminde olmalı. İptal edilen işlemleri yıllar arasında denetlenip, belli sayının üzerinde kalanların belgeleri alınabilir.)

4- Hakim-Savcı-İcra müdürlerine atanan il çerçevesinde kıdemlerine göre KPSS havuzundan personel seçme seçeneği getirilmeli. (Uyumlu çalışma için şart. Kendi personelinden korkan çekinen hakim savcılar görüyorum.)

5- Noter başkatipleri sadece hukukçular arasında seçilebilmeli.

6- Banka ve Sigorta şirketi temsil yetkisi (yargı organlarında) sadece hukukçularda olmalı yine sigorta veya banka işlemlerinde belli limit üzeri işlemlerde sadece hukukçu vekil zarureti olmalı. (Bütün tarafların iş yükünü azaltacak ve daha nitelikli hızlı dosya kapamalar olacaktır.)

7- Avukatlık sınavı mevcut avukatlar dahil getirilmeli ve hatta psikolojik testler dahil bir çok kıstastan geçmiş avukatlar yetiştirilmeli.

Bunlar belki ütopik, kimine göre saçma bir kaç öneri. Üzerinde tartışmak konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Bazı şeylerin geçmişten beri yanlış gittiği aşikar. Düzeltmek için atılan ciddi bir adım atana da tanık olmuyoruz. Burada dursun belki bir gören bir esinlenen olur.

Av. Necip Şenel / hukukihaber.net