Basın açıklamasını okuyan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana Barosu'nun iki ayrı dönem başkanının aynı gün yargılanıyor olmasının mesleklerini ve Baro olarak görevleri tam yaptıkları anlamına geldiğini ifade etti.

Tam da bu nedenle haksız bir suçlama ile yargıç önüne çıkarıldıklarını söyleyen Av. Küçük, “Esasen siyasi iktidar sahiplerinin savunma ve savunma mesleğini hedef aldığı, bu davalarla açıkça görülebilmektedir” dedi.

15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ve çıkartılan 28 KHK ile sivil dikta uygulamalarının her türlüsünün yaşama geçirildiğini ifade eden Av. Küçük, barış isteyen akademisyenlerin ihraç edildiğin, insan hakları savunucularının, işini talep ederek barışçıl protesto ile açlık grevi yapanlar dahi hedef haline getirilerek tutuklandığını ifade etti. Bu uygulamalara, baskı, korku ve tehdit ortamına yargı araç kılınarak, yargı üzerinden hareket edilerek gidildiğini dile getiren Av. Küçük, “Bugün görülecek her iki davada da göstermelik suçların hiç bir unsuru bulunmadığı gibi, derhal beraat kararı verileceğine inancımız tamdır” dedi. Adana Barosu'nun geçmiş dönem ve mevcut Baro Başkanının ve avukatların şüpheli konumuna getirilmek istenmesinin siyasi iktidarın yandaşı konumuna bir türlü getiremediği ve hukuksuzluklarına alet edemedikleri savunmayı korku ve baskı altına alma çabasından başka bir şey olmadığını söyledi.

Basın açıklamasına; Türkiye Barolar Birliği Saymanı Av. Sabri Erdal Güngör ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Eyüp Sabri Çepik ve Av. Ali Elibol,  Adana Barosu Başkanımız Av. Veli Küçük, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur, Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Ahmet Tüysüz, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Ahmet Özmen, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Bingöl Barosu Başkanı Av.Abdullah Alakuş, Hatay Barosu Başkanı Av. Av.Ekrem Dönmez, , Osmaniye Barosu Başkanı Av. Dilem Aksoy, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı, Saymanı, Genel Sekreteri, İzmir Barosu Saymanı ve birçok baronun temsilcisi,  CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Av. Elif Doğan Türkmen, Çukurova Belediye Başkanı Av. Soner Çetin, Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut ve HDP Eş İl Başkanı Gülseren Tural katıldı.

Öte yandan Adana Baro Başkanlığı’nı 2012-2016 yılları arasında yürüten avukat Mengücek Gazi Çıtırık hakkında çeşitli konuşmalarında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. Bugün ilk kez hakim karşısına çıkan Çıtırık yargılandığı duruşmada,kendisi hakkında yönetilen suçlamada hangi terör örgütünün propagandası yaptığının yazılmadığını belirterek, “Yaptığım açıklamalar suç unsuru içermemektedir. Terörü öven açıklamalar yapmadım. Yaptığı açıklamaları Türkiye’deki hukuki gelişmeler ilgilidir. Bu açıklamaları yapmak benim Baro Başkanı olarak görevimdir. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde belirtildiği gibi ifade özgürlüğü ve eleştiriden başka bir şey değildir.  Hesap verebilen şeffaf devlet yönetiminden, barıştan söz ettim. Açıklamalarım terör örgütü propagandası içermemektedir. Hangi terör örgütünün propagandasını yaptığım için yargılanıyorum vay bu ülkenin haline diyorum.” diye konuştu.

Duruşma savcısının, sanık Çıtırık’ın avukatının yaptığı yazılı savunmayı incelemek istemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı erteledi. (Sözcü)