(İHA) - Yücesoy Otel'de dün Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen başkanlığında yapılan toplantıya 12 ilin baro başkanı katıldı. Toplantıda Anayasa Mahkemesi'ne adaylık için Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, eski Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Sezgin Tanrıkulu ile eski Muş Barosu Başkanı Avukat Sait Sever yarıştı. 12 ilin baro başkanının oy kullandığı seçimde, Mehmet Emin Aktar 4 oy, Sezgin Tanrıkulu 2 oy alırken, Sait Sever 6 oy alarak Anayasa Mahkemesi üyeliği için sunulacak 3 isimden biri oldu.

Toplantı sonunda 16 ilin baro başkanının imzasının bulunduğu sonuç bildirgesini Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen okudu. 'Anayasa Mahkemesi'ne Özgürlükçü Üye' sloganıyla yola çıktıklarını belirten Göçmen, 20 yıl kıdemli olan ve 45 yaşından büyük 3 aday avukat seçip Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacaklarını söyledi. Baro başkanları olarak öncelikle seçilecek olan üyenin adından çok nitelikleri konusunda tartıştıklarını ve tartışmalar neticesinde fikir birliğine vardıklarını ifade eden Göçmen,
"Seçilecek üyenin her şeyden önce özgürlükçü, demokrat, insan hakları savunucusu, evrensel hukuk normlarını içselleştirmiş ve hayata geçirmiş, ülkemizin en önemli sorunlarından başta Kürt sorununun çözümünde eşitlikçi bir anlayışa sahip, inanç özgürlüğünden yana ve herkesin inançlarına ve inançlarına göre yaşamına saygılı, hukukçu kimliği ön planda olan bir adayın Anayasa Mahkemesi üyesi olması gerektiği belirlenmiştir. Yapılan bu belirlemeye göre gerek bölgemizde, gerekse ülkemizdeki pek çok avukat meslektaşımız bu kriterlere uygun görülmüş, ancak yıllardan beri yukarıda kısaca saydığımız kriterlere uygun ve bu uğurda emek vermiş Muş Barosu eski dönem başkanlarından Avukat Sait Sever ortak adayımız olarak belirlenmiştir. Bundan sonraki süreçte diğer baro başkanlarımız ile de görüşmeler yapılarak, belirttiğimiz kriterlere uygun diğer iki adayın da belirlenmesi ve seçilmesi için görüşmeler yapılmasına karar verilmiştir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin ülke sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynadığının geçmişte defalarca görüldüğünü vurgulayan Göçmen, "İnanç özgürlüğü, siyasi partilerin kapatılması, temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi konuları başta olmak üzere mahkemeye birçok görev düşmektedir. Ancak yapılan kısmi değişikliğe rağmen halen bir darbe anayasası olarak 1982 Anayasası yürürlüktedir. Anayasa Mahkemesi de mevcut anayasaya göre hükümler verecektir. Daha önceki tüm açıklamalarımızda belirttiğimiz üzere demokratik, sivil, katılımcı, temel hak ve hürriyetleri genişleten, özgürlüklerin önünü açan yeni bir anayasa talebimizi bir kez daha siz kamuoyuyla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Okunan bildirgede Muş, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Yalova baro başkanlarının imzası yer aldı.