Başkanlar aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması konusunda anlaşmışlardır.

EGE-MARMARA GENİŞLETİLMİŞ BÖLGE BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

14-15 Nisan 2018 tarihinde Balıkesir/Edremit’te bir araya gelen Ege – Marmara Genişletilmiş Baro Başkanları toplantı gündemleri itibariyle görüştükleri konular çerçevesinde aşağıdaki hususları kamuoyuna açıklamayı gerekli görmüşlerdir:

Baro Başkanları “olağanüstü” bir yönetim şekli olarak kabul edilmesi gereken OHAL’in giderek olağan bir yönetim modeline dönüşmüş olmasından kaygı duymaktadırlar. 2 yıla yaklaşan bir sürecin, sadece hak arama özgürlüğünü kısıtlamakla kalmadığı, giderek hukuksuzluğu kökleştiren bir yapısallığa vardırıldığı tespit edilmektedir. Bu tespitler avukatlık mesleği ve işlevi ile uyum göstermeyen, mesleğin ifa edilmesinde ciddi sorunlar doğuran bir sonucu ifade etmektedir.

OHAL çerçevesinde çıkarılan KHK’lar eliyle yapılan düzenlemeler, ülkemizdeki hak arama faaliyetini bir labirente dönüştürmüştür. Özellikle de OHAL inceleme komisyonunun idari yetersizlikle malul yapılanması ile ilke kararlarını göz ardı eden “kapalı yapısı” yakın geleceğin çok önemli yargısal sorunlarının başat faktörü olacaktır. KHK’ların TBMM’den geçmiş olması nedeniyle, yasa gücüne kavuşan KHK hükümleri ve eki listelerle ilgili OHAL inceleme komisyonunun işlevi de yakın geleceğimizin ciddi bir tartışmasını teşkil edecektir.

OHAL düzenine mutlaka son verilmeli, uzatılmamalıdır.

Baro Başkanları, mesleğimizi tehdit eden gelişmelerle ilgili geniş değerlendirmeler yapmışlardır:

• Toplantıya katılan Baro Başkanları TBB tarafından Barolarla ortak olarak geliştirilen: Avukatlık Kanununun 35/A hükmünün yaygın bir uygulamaya dönüşmesi konusunda mutabıktırlar.

• Hasar tespiti amacıyla kurulan şirketlerin giderek avukatlık mesleğini ikame eden bir algıyla oluşturulup, çalıştığı tespit edilerek bu şirketlerin hukuki konularının sorgulaması ve avukatlığa münhasır yetkilerin kullanılması nedeniyle yasal yollara başvurulması kararı alınmıştır.

• Adli Yardım ödemelerindeki gecikmeler ile zorunlu müdafilikte yetersiz ücret ve masraf ödemeleri konusunun giderek kronikleşen bir boyut aldığı, sorunun aşılabilmesi bağlamında çalışmalar yapılması gerektiği kanısını paylaşmışlardır.

• Avukatların yasa gücü ile sahip bulundukları yetkilerini adliyeler içinde dahi kullanılmasını engelleyen bazı uygulamaları paylaşan Baro Başkanları, özellikle de soruşturma evraklarının izlenmesi/ görülmesini engelleyen kararlar ile UYAP sisteminin Avukat portalındaki değişikliğin yarattığı sorunların Adalet Bakanlığı nezdinde çözümü için girişimde bulunulmasını kararlaştırmışlardır.

• Mesleğin içinde bulunduğu durumla ilgili olarak yapılan değerlendirmeler bağlamında, hızla artan avukat sayısının doğurduğu sorunları tartışan Başkanlar, yeni iş alanları açılması veya mevcutların kaybedilmemesi için rekabetin önemine vurgu yaparak, özellikle de genç avukatların yeni gelişen çerçeveye yönelmelerinin bu sayede mümkün olabileceğine işaret etmişlerdir.

Baro Başkanları, hukuk devleti idealinin Demokrasi için ilk koşul olduğunun bilinci ile yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının bu yaklaşımlarla gerçekleşeceği inancını pekiştirmişlerdir. Türkiye’nin çok hızlı bir süreçte yapısal reformlara ve demokrasisini tahkim etmeye ihtiyacı olduğunu düşünen Başkanlar, OHAL sürecine son verilmesi ile başlayacak yeni aşamada, hukuk devletinin inşasını “temel şart” olarak değerlendirmişlerdir.

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av.Turgay Şahin
Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan
Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt
Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay
Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Atila Atik
Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan
Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan
Eskişehir Barosu Başkanı Av. Rıza Öztekin
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu
İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan
Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız
Kocaeli Barosu Başkanı Av. Sertif Gökçe
Kütahya Barosu Başkanı Av. Ahmet Atam
Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan
Sakarya Barosu Başkanı Av.Zafer Kazan
Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Erhan Sezer
Uşak Barosu Başkanı Av. Gürcan Sağcan
Yalova Baro Başkanı Av.Hakan Gergeroğlu