Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Adana Barosu Başkanı Veli Küçük ve Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt,  karşı taraf vekalet ücretine ilişkin iptal başvurusunu görüşmeye hazırlanan Anayasa Mahkemesi'nin başkanı Zühtü Arslan'ı makamında ziyaret etti.

Baro başkanları, Prof. Dr. Zühtü Arslan'a, avukatların yasal hakkı olan karşı taraf vekalet ücretiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde bulunan iptal başvurusuna ilişkin meslektaşlarının ve baroların hassasiyetlerini ve taleplerini aktardılar.

Ziyaret hakkında bilgi veren Ankara Barosu Başkanı Canduran, Avukatlık Kanunu'nun 164. maddesinin son fıkrasında yer alan "dava sonunda kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir" şeklindeki hükmün Söke Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını anımsattı.



Yüksek Mahkeme'nin aynı hükmün iptali için daha önce yapılan iki başvuruyu da reddettiğini kaydeden Hakan Canduran, şunları söyledi:

"Vekalet ücretinin yasal dayanağı, Avukatlık Kanunu'dur. Bu ücret, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder. Hukuki yardımları karşılığı olarak dava sonunda karşı tarafa yüklenecek vekalet ücretinin avukata ait olması, avukatlığın kamu hizmeti oluşunun sonucudur.

Sayın Arslan'a meslektaşlarımızın bu konudaki hassasiyetini aktardık ve Yüksek Mahkeme'den önceki kararları doğrultusunda bu başvuruyu da reddetmesini beklediğimizi ilettik".

hukukihaber.net