Genç avukatın isyanı: 'Benim artık mesleğimden umudum kalmadı' başlıklı haberimiz hukuk camiasında büyük yankı uyandırdı. Genç avukatlara katkısı olması dileğiyle hukukihaber.net'e gelen hukukçu önerilerini yayınlıyoruz.

BARO AVUKAT ÇALIŞTIRSIN!

Personeller için belki bir iş kapısı ancak barolar bir meslek örgütü olarak ilk önce kendi avukatı için var olmalıdır. Bu sebeple barolar, avukatlık onurunu ihlal etmeyecek işlerini aynen CMK gibi bir liste yapıp gönüllü avukatlara ücreti mukabilinde yaptırabilir. Çünkü baro personelininki kadar aylık kazancı olmayan avukatlar var. Mesela adli yardım için görev yapan personelin yerine gönüllü avukatların oluşturduğu listeden günlük görevlendirme yapılabilir. Zaten aylık maaş + SSK ile bir personelin gideri 2.500-3.000 TL'yi buluyor. Adli Yardım için kimi illerde bu uygulamanın yapıldığı biliniyor.

AİDATLAR PERSONELE

Barolar avukatların meslek örgütüdür. Bazı genç avukatlar, baroya ödedikleri aidatlarla orada çalışan personellerin kendilerinden daha fazla aylık kazancı olduğunu belirtiyor.

Adli Yardım ve CMK merkezindeki işler bir avukatın yapabileceği işlerdir. Zaten işçi avukatların SGK ile çalıştığı bürolarda yaptıkları işler bazen bir katibin bazen bir çaycı-temzilikçinin işleri oluyor. Eğer baro birilerine ücreti mukabilinde bir iş yaptıracaksa, bu işi ilk olarak kendi mensubu gönüllü avukatlara yaptırmalıdır.

Barolar bu yönde bir liste oluştursa, görülecek ki söz konusu liste en az CMK listeleri kadar uzun olacaktır. Artan hukuk fakültelerinin neden olduğu avukat enflasyonu mesleği uçuruma doğru itmektedir. Sigortalı olarak iş bulamayan genç avukatlar, zar zor kendi bürolarını açıp Adli yardım, CMK gelirleriyle yaşamaya çalışmaktadır. Ancak söz konusu gelirler de günden güne azaldığından giderleri karşılamamaktadır. Bu sebeple her geçen gün, yitirilen umutlarla birlikte genç meslektaşlarımız avukatlık dışında başka işlere yöneliyor.

SOYLU ARİSTOKRAT AVUKAT

Bu sıkıntıyı aşacak küçük çözüm önerilerimiz ise, mesleğe yeni başlamış avukatların içinde bulunduğu durumdan bihaber kimi avukatlar tarafından, "avukatlık etiğine aykırı" denerek reddedilmektedir. Bu cevap, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'nin "ekmek yoksa pasta yesinler" tepkisinden farklı değildir. Aileden gelen zenginliği olmayan genç avukatlar mesleğe tutunamadığından avukatlıktan başka işler yapmaktadırlar. Bunun sonucu olarak; mesleğe tutunabilen zengin, soylu Aristokrat Avukat sınıfı ortaya çıkmaktadır. (hukukihaber.net)