Baro Başkanına Saldıran Yargıç ya da Tuz Koktu

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran’ın bugün “bir yargıç tarafından” saldırıya uğraması, Türkiye’de hukuk devleti olma iddiasının geldiği boyut bakımından, başka hiçbir değerlendirmeye ihtiyaç bulundurmayacak denli önemli bir gelişmedir. Duruşmadan çıkarılan bir avukatla ilgili olarak “yargıç” adı altında görev yapan kamu görevlisiyle görüşen bir Baro Başkanın, üstelik görüşme bittikten sonra koridorda aynı şahsın saldırısına uğraması, adalet dağıtılmasıyla görevli kişilerin hangi konumda bulunduklarını da anlatmaktadır. Bu saldırgan tutum, bu dönemin dışavurumudur;
Avukatları, şekli bir unsur olarak görmeye yönelik çabalar yoğunlaşma eğilimindedir.

Kendilerini “mutlak hakim” gibi görme eğilimleri, avukatlar üzerinden tatmin arama çabaları olarak biçimlenmektedir.

HSK’nın, siyasal iktidar etkisiyle oluşturduğu “tercihler”, saldırıların altındaki temel  kaynaktır.

“Avukatsız yargılama” tercihlerinin altında yatan keyfi yargılama isteminin, sadece avukatlar tarafından bozulmakta olduğunun tesbiti, hırçınlığın temel nedenidir.

Şimdi HSK’yı dikkatle izleyeceğiz. Baro Başkanına “saldıran yargıç”, HSK’nın da sindirebileceği bir yargılama süjesi olabilecek midir? Yargıçlığa devam edebilecek midir? Bu ülkede, gerçek anlamda yargıçlık yapmakta olan yargı mensuplarından bu saldırganlar ayrılacak mıdır? İstanbul Barosu olarak, bu saldırının idari sonuçlarını ısrarla ve dikkatle takip edeceğiz. Bilinmesini istiyoruz ki, bu saldırganlık “tuzun koktuğu” noktadır.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI

-------- *** --------

ANKARA BAROSU BAŞKANI AV. HAKAN CANDURAN’A YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran'ın meslektaşlarımızın hakkını savunurken, üstelik de bir hakimin saldırısına uğradığını üzüntüyle öğrendik.

Sadece Ankara Baro Başkanımıza değil, mesleğimize ve tüm meslektaşlarımıza yönelik gerçekleştiğine inandığımız bu saldırının sorumlusunu şiddetle kınıyor, yargının üç sacayağı olan sav, savunma ve kararın eşit olduğunu içine sindiremeyenlere bir kez daha “avukatsız yargı, yargısız hukuk olmayacağını” hatırlatmak istiyoruz.

Üzerinde hakim cübbesi olan ancak hukukçuluğu sindirememiş bu kişiye karşı HSK’nın üzerine düşeni yapacağına inanıyor, olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Saygılarımızla

İzmir Barosu Başkanlığı

-------- *** --------

Bugün Ankara 12. İş Mahkemesi hâkimi, yargının kurucu üç ayağından biri olan, bağımsız savunmayı temsil eden avukat meslektaşlarımızı, hukuka aykırı bir şekilde duruşma salonundan çıkarmış, görevinin gereğini yerine getirerek, buna karşı duruşunu gösterip itiraz eden Ankara Barosu Başkanı Sayın Av. Hakan Canduran'a da hakaretler ederek saldırmıştır. Hukuk tarihimize kara bir leke ve kepazelik olarak geçecek olan bu olay basına da yansımış, yalnızca meslektaşlarımızın değil, kamuoyunun da tepkisini çekmiştir. 

Ankara Barosu Başkanımıza, Ankara Barosu avukatlarına geçmiş olsun diyor, saldırıyı lanetlerken; HSK'yı, Türk Milleti adına karar verme makamına, mahkeme kürsüsüne ve Türk Yargısı'na yakışmayan hâkimi derhal görevden el çektirmeye, en kısa zamanda da meslekten çıkarmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

AYDIN BAROSU BAŞKANLIĞI

-------- *** --------

ANKARA BAROSU BAŞKANINA YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ

Ankara'da duruşmanın en temel kuralı olan açıklık ilkesini bilmeyen bir hâkim, duruşma sırasında avukatları duruşma salonundan çıkartmıştır. 

Ankara Barosu Başkanı ve yanındaki meslektaşlarımız vatandaşın hukukunu ihlal eden bu davranışa itiraz etmişlerdir. 

Hukuk mahkemesi hakimliği yaptığı halde nedendir bilinmez ceza hakimi cübbesi giyen hakim, hâkimliğini unutmuş, kabadayılığa özenmiş ve kürsüden inerek baro başkanımızın üzerine yürümüştür. 

Araya girenler, hakimin fiili saldırısını önlemişlerdir. 

Utanç verici bu davranışı ile bu kişi hâkimlik mesleğine yakışmadığını göstermiştir. HSK üzerine düşeni yapmalı ve söz konusu kişi kendisi istifa etmez ise, mesleği bu kişiden arındırmalıdır.  

Olayın görüntülerini, hâkimlik mesleğine duyulan saygıyı yıpratmamak adına yayınlamıyoruz. 

HSK'nın üzerine düşeni yapmasının takipçisi olacağız. 

Saygıyla duyururuz.


Av. Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı


AVUKATLAR SUSTURULAMAZ!

Olaya ilişkin hukukihaber.net'e açıklamalarda bulunan Ankara Barosu Başkanı Avukat Hakan Canduran, "Avukatlık mesleği, yargının üç temel kurucu unsurundan birisidir. Bu, lütuf da değildir.

Baro Başkanı’nın vazgeçilmez ve devredilemez yetki ve görevlerinin başında da her koşulda ve şartta mesleğe sahip çıkmak, meslek ve meslektaş odaklı çalışmak gelmektedir.

Bugün, mesleğe ve meslektaşa sahip çıkmamdan dolayı yapılan saldırı, şahsıma yönelik değildir. Son zamanlarda şiddetini giderek artıran bu tür saldırılar, mesleğimizi ve tüm meslektaşlarımızı hedef alan kolektif bir zihniyetin ürünüdür.

Avukatlık mesleğini yargının dışına çıkarmak, görev ve yetki alanımızı gasp etmek isteyenler bilmelidir ki; avukatlar susturulamaz!" dedi.

Karar aslı için tıklayınız.