Genişletilmiş Ege ve Marmara Bölgeleri Baro Başkanları Toplantısı, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki Batıhan Beach Resort Hotel & Spa'da yapıldı. Ankara ve Burdur Barosu'nun da katıldığı toplantının sonuç bildirgesinde baroların hükümetten beklentileri dokuz madde altında toplandı. Bildiri, kamuoyula da paylaşıldı. Aydın Baro Başkanı Sümer Germen'in okuduğu 16 baronun desteklediği bildiride, Avukatlık Kanun Taslağı'nın barolar tarafından hazırlanması istendi.

Ege ve Marmara Bölgeleri Baro Başkanları'nın imzalayıp, oybirliğiyle kabul ettiği metindeki talepler şöyle sıralandı:

"Avukatlık Kanunu Taslağı, Türkiye Barolar Birliği ve barolar tarafından hazırlanmalı. Avukatları öteden beri yargısal sürecin dışına iten ve onları yargının kurucu unsuru değil, bir engel olarak gören anlayış ve uygulamalar, giderek daha tehlikeli bir hal almakta. Bu zihniyetin en çarpıcı örneklerinden biri, adliyelerde avukata kapalı, hakim ve savcıya açık alanlar yaratılmaya başlanmasıdır. Avukatın adliyeye girişini dahi sınırlamaya çalışan anlayışı şiddetle reddediyoruz. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) yargının kurucu unsuru olan avukatlara paralı hale getirilme teşebbüsleri, doğrudan bireyin adalete ulaşma hakkının sınırlanması sonucunu doğuracaktır. Böyle bir uygulama asla kabul edilemez. Avukatların dosyaya erişim ve suret alma hakkını kısıtlayan kanun ve uygulamalar, adil yargılanma hakkını ihlal etmekte. Avukatların meslek alanını daraltan girişimlerden vazgeçilmeli, koruyucu-zorunlu avukatlık hizmetleri alanı genişletilmeli."

"ÖZEL YETKİLİ SACI VE MAHKEMELER KALDIRILMALI"

Anayasa çalışmaları sırasında özellikle özgür ve bağımsız savunma, anayasanın yargı bölümünde yer almasının gerektiği savunulan metinde, "Yargı bağımsızlığının, avukatın ve baroların bağımsızlığı da sağlanmak suretiyle var olabileceğini, yargının bağımsız olmadığı bir toplumda demokrasinin de olamayacağını herkesin anlamasını istiyoruz. Akademik yeterlilikten yoksun hukuk fakültelerinin açılmasına son verilmesini, meslekte kalitenin sağlanmasını teminen, avukatlık stajının ve avukatlığa kabulün bir standarda bağlanması ve Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesi doğrultusunda avukatlık mesleğine girişte sınav uygulaması derhal başlatılmalı. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlenmiş olan özel soruşturma ve yargılama usulleri savunma hakkını ve adil yargılanma hakkını yok etmekte, bireyi, devlet karşısında çaresiz bırakmakta. Demokratik bir hukuk devletinde bu durum kabul edilemez. Bu nedenle özel yetkili savcılık ve mahkemeler kaldırılmalı. Avukat, yargının kurucu unsurudur. Avukatı, dolayısıyla bağımsız savunmayı dışlayan kanun, karar ve uygulamalara karşı savunmadan kaynaklanan meşru ve demokratik gücümüzü kullanmaya, bundan önce olduğu gibi, bugün de kararlı olduğumuzu kamuoyunun sunarız" denildi.

Hazırlanan bildiriyi Ankara, Aydın, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Uşak ile Denizli Baroları imzaladı.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)